Sarcina

#acizi omega 3 #anxietate #omega 3 #gravide #alimentatie gravide #consum peste #peste sarcina

Consumul de peste in sarcina scade riscul de anxietate la gravide

Gravidele care consuma peste pe toata durata sarcinii prezinta un risc mai scazut de a deveni anxioase, in special in apropierea momentului nasterii. Aceasta este descoperirea unor cercetatori brazilieni, care sustin ca acizii grasi Omega 3 din peste sunt responsabili pentru imbunatatirea starii de spirit a gravidelor.


Acizii grasi Omega 3 din peste reduc anxietatea gravidelor

Cercetatorii Universitatii Federal de Pelotas din Brazilia au descoperit, in urma unui studiu amplu, ca femeile care consuma mai mult peste in sarcina au un tonus psihic mai bun decat cele care nu o fac deloc sau aproape deloc.

Studiul a presupus analiza obiceiurilor alimentare si a starii de spirit a doua grupuri de gravide: unul in care se consuma frecvent peste, iar celalalt, in care se consuma foarte rar sau deloc acest aliment.

Potrivit rezultatelor obtinute, gravidele care adoptau pestele in dieta lor prezentau cu 53% mai putine riscuri de a suferi de anxietate in cel de-al treilea trimestru de sarcina decat cele care il consumau ocazional sau deloc.

Specialistii au pus efectul pozitiv din starea de spirit a gravidelor pe seama acizilor grasi Omega 3, substante nutritive recunoscute pentru efectul lor antistres si relaxant pe care-l au asupra corpului. Cele mai bogate specii de peste in Omega 3 sunt cele grase sau inchise la culoare - somon, crap etc.


Pestele trebuie consumat cu moderatie in sarcina

Cu toate ca este un aliment farte sanatos si benefic in sarcina, pestele trebuie consumat cu masura de catre gravide. Acesta nu poate fi inclus in dieta zilnica, din cauza riscului de intoxicatie cu metilmercur.

Toti pestii contin urme de metilmercur, insa in cantitati diferite, in functie de apa de provenienta. Gravidele trebuie sa evite consumul de scrumbie, rechin sau peste-spada, considerate speciile de peste cu cel mai mare continut de mercur.

Recomandat este sa se consume peste cu continut scazut de metilmercur - crap, hering, cod etc. - si sa nu fie inclus mai mult de 1-2 ori pe saptamana in meniu.

Sursa foto: media.muskuli.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului