Cresterea copilului

#declansarea travaliului #semne travaliu #sarcina #nastere #travaliu

Ce se intampla cand se rupe apa?

Daca esti insarcinata, cu siguranta esti foarte curioasa sa afli mai multe lucruri despre momentul cand se rupe apa, moment care anunta mult asteptata venire pe lume a bebelusului. Cand se intampla, de ce, cum se simte si ce trebuie sa faci dupa aceea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pune orice viitoare mamica. Recunoaste semnele si afla mai multe despre momentul nasterii copilului tau in randurile de mai jos!


Ce se intampla atunci cand se rupe apa?

In timpul sarcinii, fatul este inconjurat si protejat de sacul amniotic, o membrana moale, umpluta cu lichid. Cand se rupe apa, de fapt se sparge sacul amniotic, iar lichidul se prelinge din vagin. Apare de obicei in timpul travaliului, insa uneori sacul se sparge inainte de inceperea contractiilor. In termeni medicali, acest fenomen este denumit "ruptura prematura a membranei" si pentru multe femei reprezinta un indicator al travaliului.


Cum te asiguri ca apa s-a rupt?

Nu este intotdeauna foarte usor sa iti dai seama daca apa s-a rupt sau nu. Este greu sa sesizezi diferenta dintre lichidul amniotic si urina, in special daca observi o scurgere delicata. Daca nu esti sigura ca apa s-a rupt consulta un specialist. De asemenea, este indicat sa iti notezi momentul in care apa s-a rupt si daca observi schimbari de culoare sau miros.


Cum te protejezi dupa ce s-a rupt apa?

Dupa ce se rupe apa trebuie sa te asiguri ca in vagin nu ajung bacterii. Poti face un dus, insa cel mai indicat este sa mergi la spital.


Cand incepe travaliul si ce se intampla cand apa nu se rupe?

Dupa ruperea apei, majoritatea femeilor intra in travaliu in decurs de 2 - 3 ore, daca nu sunt deja in travaliu. Uneori insa, acesta este amanat, caz in care este nevoie de inducere. Cu cat travaliul incepe mai tarziu, cu atat este mai mare riscul de infectii.

Trebuie sa tii minte faptul ca sacul amniotic de obicei nu se rupe inainte de inceperea travaliului. Daca travaliul a inceput, apa se va rupe inainte de nasterea copilului. Daca medicul crede ca sacul amniotic trebuie rupt in timpul travaliului, va folosi o tehnica cunoscuta sub numele de amniotomie, care incurajeaza inceperea travaliului.


Ce se intampla cand apa se rupe mult prea devreme

Daca apa se rupe inainte de a 37-a saptamana de sarcina, majoritatea femeilor nasc in decurs de o saptamana. Exista insa si riscul de complicatii precum infectii sau eliminarea prematura a cordonului ombilical. De asemenea, exista si riscul de nastere prematura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului