Cresterea copilului

#motive minciuni #minciuni copii #educare copii #varsta copii #educatie copii #copii

Ce minciuni spun copiii, in functie de varsta, si cum sa-i aduci pe calea cea buna

Copiii mint din motive similare cu ale adultilor: ca sa iasa dintr-o incurcatura, sa impresioneze sau sa fie politicosi. Oricare ar fi cauza, trebuie sa o identifici si sa gasesti solutia, apoi sa-l determini sa spuna adevarul. O poti face urmand sfaturile de mai jos, in functie de varsta copilului tau.

Intre 2 si 4 ani

In aceasta etapa a vietii, micutii nu prea fac diferenta intre joc, vise, fantasme. Un copil de 3 ani iti poate spune cu seninatate ca nu el a mancat ciocolata fratiorului lui, ci vulpea. Intr-o astfel de situatie, nu il certa, ci arata-i, subtil, ca stii ca el a facut asta, spunandu-i: “Si atunci ciocolata de pe obrajii tai cum a ajuns acolo?" Nu va mai avea argumente si va recunoaste. Iar daca il auzi vorbind despre balaurul care a stat cu el la televizor, nu este cazul sa iei vreo masura. Este un comportament normal, specific varstei, cand imaginatia copiilor este debordanta.

Intre 5 si 8 ani

E perioada in care copiii incep sa faca diferenta intre minciuna si realitate, dar incep sa constientizeze si teama si va face orice sa o evite. Va apela la minciuna, sa scape de o eventuala pedeapsa. Parintii trebuie sa aiba tact. Daca gasesti usa de la sifonier stricata si intrebi “Tu ai stricat dulapul?” , iti poate raspunde “Nu!” Adopta o alta tehnica, pentru a incuraja copilul sa spuna adevarul si pentru a-i arata ca nu se intampla nimic rau daca a gresit si ca intotdeauna exista o solutie. Spunei-i “Am vazut ca ai stricat usa de la sifonier. Hai sa vedem cum o putem repara impreuna!”

O vorba inteleapta spune ca un copil este oglinda parintilor, de aceea este foarte important sa ii dai exemple pozitive. Daca te aude ca minti intr-o conversatie la telefon, va crede ca nu ai o problema cu minciuna si, involuntar, il vei incuraja sa faca asta.

Intre 9 si 12 ani

Acum copiii stiu clar diferenta intre minciuna si adevar. Pot minti mai ales ca sa scape de pedepse. Cand iti spune ca nu are tema la matematica, desi tu stii ca are, intreaba- l direct “De ce nu iti faci tema, hai sa te ajut!”

E perioada in care incep sa minta si ca sa nu-i faca pe cei din jurul lor sa se simta prost. Daca il auzi ca a mintit-o pe matusa ca adora gemul de caise de la ea, desi el nu suporta caisele, spune-i ca apreciezi ca nu i-a ranit sentimentele, dar ca ar fi fost mai bine sa procedeze altfel. Adica sa-i explice matusii ca apreciaza mult ca a petrecut mult timp gatind, insa data viitoare asteapta cu placere si un borcan cu dulceata de visine, fructele lui preferate.

Sursa foto: redorbit.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului