Cresterea copilului

#avort #sarcina #col uterin

Cauzele avortului spontan

pierderea unei sarcini este un moment extrem de dificil in viata unui cuplu, dar in special pentru o femeie. Se poate spune despre pierderea unei sarcini ca este o lovitura emotionala si psihica foarte dura, insa nici incercarile fizice la care femeia este supusa nu sunt tocmai usor de suportat.


Ce inseamna pierderea sarcinii


Pierderea sarcinii, cunoscuta in termeni mediculi sub denumitea de „avort spontan”, este de fapt eliminarea embrionului fara viata. Unul dintre primele semne care anunta pierderea sarcinii sunt sangerarile vaginale. Totusi, sangerarile vaginale nu inseamna intotdeauna pierderea sarcinii, insa mergi de urgenta la medic.


Majoritatea avorturilor spontane apar in primul trimestru al sarcinii si, de cele mai multe ori, acestea sunt favorizate de diverse erori genetice aleatorii la nivelul ovulului, a spermatozoizilor sau a diviziunii celulare. Tocmai de aceea, inainte de a concepe un copil, este recomandat ca ambii parteneri sa faca o serie de analize si teste genetice pe care medicul ginecolog le va recomanda. Aceste teste vor putea depista daca exista anumite probleme de sanatate ale viitorilor parinti, iar cu ajutorul rezultatelor veti putea preveni situatiile neplacute.


Care sunt cauzele avortului spontan


Pierderea sarcinii poate fi provocate din motive varii motive. In foarte multe situatii, una dintre cauze este data de varsta inaintata pe care o are gravida, deoarece organismul ei nu mai face fata foarte bine acestei „provocari”.
De obicei, cele mai multe avorturi spontane au loc pana in saptamana a 12-a de sarcina. Totusi, sunt si cazuri (destul de rare) in care femeile pot pierde o sarcina chiar si dupa acest termen.


In mod normal, cauza exacta a pierderii unei sarcini poate fi descoperita dupa ce se face o serie de analize fatului mort. Daca in urma acestora se descopera diverse anomalii, se poate explica pierderea sarcinii.


Cea mai des intalnita anomalie este cea cromozomiala, adica situatia in care cei doi parteneri au cromozomi asemanatori. In aceste conditii apare avortul spontan sau, sau copilul se naste cu boli grave sau malformatii.


O alta cauza a pierderii unei sarcini este oprirea in evolutie a fatului. Mai exact, la o sarcina normala, sacul embrionar si embrionul se dezvolta in acelasi timp, pana cand embrionul se dezvolta complet. In cazul avortului spontan, exista sacul embrionar, insa embrionul nu evolueaza din cauza unor anomalii care au avut loc in momentul formarii lui.


De asemenea, exista si cauze ovulare: anomalii genetice, ale gametilor, tulburari endocrine sau anomalii de placentatie.


Afectiunile uterine, dar si bolile infectioase, endocrine materne sau factorii imunologici pot duce la pierderea unei sarcini.


In acelasi timp, o alimentatie deficitara, lipsita de vitamine si substante necesare dezvoltarii corecte unul bebelus, poate fi cauza unui avort spontan.


Alte cauza posibile: cancerul de col uterin, metroragii disfunctionale sau sarcina extrauterina.



Care sunt cele mai predispuse femei la avortul spontan


Femeile cele mai supuse riscului de a pierde o sarcina in primele 12 saptamani sunt cele care au peste 35 de ani. In cazul acestora, frecventa pierderii unui copil este de 1 la 5, spre deosebire de femeile sub aceasta varsta, in cazul carora riscul avortului spontan este de 1 la 10.


De asemenea, femeile trecute de 40 de ani sunt mult mai predispuse pierderii unei sarcini, riscul fiind de 1 la 3.
Totodata, femeile care beau alcool, care fumeaza sau care consuma droguri si sunt expuse substantelor toxice sunt supuse riscului de a avea un avort spontan.


Care sunt semnele pierderii unei sarcini


Pierderea unei sarcini este semnalata, de obicei, de o sangerare vaginala. Totusi, sangerarea vaginala poate aparea si fara un avort spontan, insa ea arata faptul ca exista totusi anumite riscuri pentru sarcina si ca trebuie sa ai foarte mare grija. Oricum ar fi, nu ezita sa mergi la medic ori de cate ori crezi ca este necesar sau cand ai nelamuriri.


Sursa foto : womeninspirations.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare