Cresterea copilului

#carii dentare #dinti de lapte #dinti copii #caderea dintilor

Cariile dintilor de lapte sau dintilor temporari ai copiilor

Caria dintilor de lapte sau temporari ai copiilor este frecventa, datorita alimentatiei dulci si igienei deficitare. Incidenta acesteia este de 50% la copii de 3 ani si ajunge pana la 90-95% la copii de varsta scolara.

Primele leziuni carioase ale dintilor de lapte apar la maxilarul superior, incepand cu incisivii centrali, urmeaza primii molari superiori, apoi molarii secunzi si caninii, cel mai putin afectati fiind incisivii centrali inferiori. Leziunile sunt simetrice pe cele doua arcade dreapta-stanga si pe cele doua maxilare superior-inferior.

Prima forma de carie a copilului de 2-5 ani este cea ocluzala, datorita reliefului ce favorizeaza retentia de resturi alimentare lipicioase. Dupa varsta de patru ani, ca urmare a strangerii punctelor de contact, apar si cariile interproximale (dintre dinti) dificil de depistat, cu evolutie rapida spre nerv si extrem de dureroase atat prin afectarea pulpara a dintelui cat si prin afectarea gingiei care datorita retentiei de alimente se inflameaza, devine dureroasa si sangereaza usor la atingere.

Se disting doua forme aparte ale cariei dentare a dintilor temporari la copii, atat prin evolutie cat si prin gravitate:

Caria de biberon / Caria violenta / Caria galopanta

Este o forma grava de carie a dintilor temporari, cu localizare anarhica, chiar si pe suprafetele imune la carie in mod obisnuit.
Afecteaza simultan toate grupele de dinti si evolueaza rapid in suprafata si profunzime ducand la distrugerea aproape in totalitate a dintilor.
Cauza principala sunt alimentele dulci, folosirea tardiva a biberonului, dupa eruptia dintilor si igienizarea slaba sau absenta a cavitatii bucale a copilului.

Melanodontia infantila Beltrami

Debuteaza pe suprafete extinse si desfiinteaza zonele de retentie. Dintii se impregneaza cu un pigment melanic negru-maroniu si raman ca niste resturi radiculare negre, cu vitalitatea pastrata, deci sensibile. Se pare ca se datoreaza tulburarilor metabolice ale copilului in primul an de viata.

Pentru prevenirea cariei dentare la dintii temporari ai copilului se recomanda:

-suprimarea biberonului dupa eruptia dintilor;
-evitarea alimentelor dulci, lipicioase in special inainte de culcare;
-evitarea adormirii copilului la care au erupt dintii, cu suzeta indulcita sau cu biberonul cu ceai sau lapte indulcit;
-igienizarea cavitatii bucale a copilului de catre mama, sau un adult, la inceput cu un tifon steril inmuiat in apa infasurat pe deget, cu care se curata dintisorii, mucoasa obrajilor si limba.

Ulterior pe masura ce copilul invata sa scuipe si intelege, se trece la periajul dintilor cu periute si paste recomandate de medicul pedodont, la inceput in joaca, apoi exemplificand prin comportamentul propriu. Periajul se va face de catre un adult. Chiar daca copilul va voi sa se perieze singur, nu va reusi un periaj eficient si prin urmare este recomandat ca finalizarea sa fie facuta de un parinte.

Eficiente in profilaxia cariei la copii sunt clinicile stomatologice cu servicii exclusiv pentru cei mici, unde personalul calificat familiarizeaza micutii cu periuta si pasta de dinti, ii invata tehnica coreca a periajului dentar si necesitatea acestuia.

Dupa varsta de 7-8 ani cand erup dintii definitivi, copilul ar trebui sa se spele singur pe dinti si sa fie responsabilizat cu igiena dentara, parintele doar verificandu-l prin administrarea de indicatori de placa, disponibili in cabinetele stomatologice, sau prin clatiri cu solutii de albastru de metil care coloreaza in albastru placa bacteriana si indica eficienta periajului dentar.

*  Curs Pedodontie Livia Zarnea

Daca aveti intrebari despre cariile dintilor de lapte la copii, le puteti adresa doamnei Dr Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare