Cresterea copilului

#limbajul bebelusului #comunicare copil #limbaj bebelusi #vorbire copil #dezvoltarea limbajului

Bebelusii citesc pe buze inainte de a vorbi prima oara

Poate ca nu stie inca sa vorbeasca, dar fii sigura ca bebelusul tau intelege tot ce ii spui si ca face progrese in dezvoltarea vorbirii cu fiecare conversatie in parte pe care o ai cu el. Specialistii sustin ca este extrem de important sa vorbesti tot timpul fata in fata cu bebelusul tau, deoarece invata mai usor si mai repede sa pronunte primele cuvinte dupa ce citeste pe buzele tale felul in care iti modifici forma gurii in timpul actului vorbirii.

 

Cand si cum incep bebelusii sa citeasca pe buze?


Exista o multime metode prin care bebelusul invata sa pronunte primele cuvinte si sa isi dezvolte vorbirea. Pana de curand, specialistii sustineau ca doar sunetele si vocile il ajuta pe bebelus sa deprinda mai repede vorbirea, insa se pare ca si sistemul nearticulat, de citire a buzelor in timpul vorbii, este la fel de important si influenteaza dezvoltarea limbajului la cei mici.

Mecanismul isi face aparitia in jurul varstei de 6 luni, mai exact in perioada in care bebelusul trece de la balbaieli la silabe si incepe sa pronunte prima oara "mama" sau "tata".

Atunci cand vorbesti cu bebelusul, vei observa ca privirea lui este indreptata spre ochii tai. Insa in jurul varstei de 6 luni, bebelusul va incepe sa isi fixeze privirea spre buzele tale in timpul comunicarii.

Inainte de a incerca sa imite sunetele pe care le scoti pe baza modului in care se aud, copilul incearca sa vada si sa retina exact forma pe care o iau buzele tale in timp ce le pronunti. Din acest motiv este important sa vorbesti foarte rar si clar bebelusului, dar mai ales sa fii mereu cu fata indreptata spre el.

Este un proces foarte complex, dar care este invatat si receptat foarte usor de bebelusi . Nu dureaza foarte mult pana cand bebe se prinde de mecanism si absoarbe rapid miscarile pe care le faci cu gura cand pronunti anumite cuvinte. Apoi, le asociaza cu felul in care se aud si nu va trece mult timp pana va imita sunetele pe care le scoti cand vorbesti cu el.

Vei observa ca pana la implinirea varstei de 1 an, copilul isi muta din nou atentia spre ochii tai, atunci cand vorbesti cu el. Isi va reorienta ocazional privirea spre buze doar in momentul in care aude cuvinte sau sunete noi, pe care nu le-a mai auzit pana atunci si despre care nu stie cum se formeaza.

 

Importanta comunicarii in dezvoltarea vorbirii la bebelusi


Cercetatorii gasesc abilitatea de a citi pe buze a bebelusului de-a dreptul uimitoare, deoarece considera ca la aceasta varsta, copilul are capacitatea de a-si indrepta, periodic, atentia la lucruri care sunt esentiale in anumite etape ale dezvoltarii sale, ceea ce este foarte interesant.

Descoperirea are meritul de a releva importanta conversatiilor fata-in-fata cu bebelusul in procesul dezvoltarii limbajului si vorbirii acestuia. Comunicarea este cruciala in etapa de bebelusi, si chiar daca micutul nu poate vorbi, el iti rapsunde in felul lui (prin gesturi, balbaieli, zambete, priviri etc.), asadar nu ezita sa vorbesti tot timpul cu el. Dar nu uita ca cel mai important este sa o faci in fata lui, pentru ca micutul sa aiba cat mai des acces vizual la chipul tau atunci cand ii vorbesti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului