Cresterea copilului

#adolescente #parinti #pubertate #varsta pubertatii

Ajuta-ti fetita sa faca mai usor fata schimbarilor de la pubertate!

Daca nu vrei ca menstruatia, cresterea sanilor, eruptiile acneice si schimbarile emotionale specifice pubertatii sa-ti ia fetita prin surprindere sau sa o sperie, este recomandat sa pregatesti din timp terenul pentru aceasta schimbare in viata ei. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta fata sa faca mai usor tranzitia de la copil la tanara adolescenta!

Vorbeste deschis cu ea despre pubertate

Fetele intra la pubertate la varsta medie de 11-13 ani, insa exista situatii in care adolescenta poate "bate" la usa lor mai devreme sau mai tarziu.

De aceea, de pe la varsta de 10 ani, poti incepe sa ii explici care sunt etapele copilariei si primele schimbari care apar odata cu trecerea la adolescenta. In acest fel, copilul va sti la ce sa se astepte si nu se va speria cand ii va veni prima menstruatie, cand sanii ii vor creste sau cand ii vor aparea primele cosuri.

Prezinta-i intotdeauna pubertatea intr-o lumina pozitiva, in ciuda schimbarilor fizice mai putin placute cu care se va confrunta. Explica-i rolul acestei perioade, la ce o vor ajuta toate aceste transformari in viitor si accentueaza mai mult partile frumoase ale adolescentei. De asemenea, asigur-o ca schimbarile sunt firesti si ca toti copiii trec prin aceasta etapa, pentru a nu vedea pubertatea ca pe o "boala".

Foloseste-te de carti si documentare

Dupa ce ai abordat deja subiectul pubertatii in conversatiile cu ea, este timpul sa o ajuti sa inteleaga mai bine aceasta etapa a copilariei folosindu-te de filmulete, carti educative si imagini adecvate varstei ei.

Incurajeaz-o sa iti puna intrebari

Asigura-ti fata ca esti mereu acolo pentru ea, ori de cate ori are o curiozitate sau dilema legata de schimbarile din corpul ei de la pubertate sau de ceea ce simte. Castiga-i increderea si incurajeaz-o sa iti puna intrebari atunci cand ii vorbesti despre schimbarile din adolescenta, pentru a o ajuta sa inteleaga mai bine ce urmeaza. Fii mereu alaturi de ea si va trece mai usor prin toate schimbarile coplesitoare ale acestei perioade.

Invat-o sa se ingrijeasca corespunzator

Din primul moment in care fetita ta intra la pubertate si ii vine menstruatia, este timpul pentru un mic training prin care o ajuti sa aiba grija de ea in aceasta perioada. Arata-i cum se folosesc absorbantele, la ce folosesc ele, cum sa-si ingrijeasca corect tenul brazdat de mici cosulete si cum sa-si aleaga sutienele.

Sursa foto: sayidaty.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului