Cresterea copilului

#parinti #adolescent # comunicare adolescent #relatie parinti copil #probleme comunicare

Adolescentul te tine la distanta? Iata unde poti sa gresesti!

Relatia parinte-copil nu este deloc una usoara. Dorinta ta de a vedea in copil o copie fidela, daca nu chiar o varianta imbunatatita a ta, s-ar putea sa nu se realizeze niciodata. Pentru a sta intr-un contact direct cu copiii tai, este mult mai bine sa incerci sa te pui in locul lor. Iata mai jos cateva sfaturi care vor lasa deschisa usa comunicarii intre tine si copii.

Tiparele

Nu iti incadra copilul intr-un anumit tipar, chiar daca odrasla ta te scoate din minti cu refuzul de a face precum ii spui. Nu este ceva in neregula cu el, poate chiar tu esti cea care este prea incapatanata. Ofera-i, in schimb, incredere si intelegere. Cu timpul, va capata incredere in tine si veti putea lua decizia cea mai buna stand de vorba.

Stari conflictuale

Armonia din familie are un rol major in dezvoltarea unui copil. Conflictele declansate fara perdea intre maturi il pot afecta emotional. Ar trebui sa tii cont insa si de conflictele pe care le declansezi cu copilul tau. Reaua lui purtare ar putea fi un semn ca nivelul tau de sensibilitate este destul de scazut.

Copilul va trai cu impresia ca nu te straduiesti sa ii intelegi nevoile si va genera el insusi stari conflictuale. Nu incerca sa intretii acest conflict. Copii au la indemana mai mult timp si mai multe resurse de energie pentru astfel de batalii, iar intr-un final vor deveni apatici fata de tine.

Nu-i critica emotiile

A-i spune copilului ca este ridicol sa simta sau sa creada in ceva inseamna sa tai din start puntea de comunicare cu el. Asculta-l pana la capat, iar daca vei considera ca ideea este periculoasa pentru dezvoltarea lui ulterioara, incearca sa ii expui cu argumente punctul tau de vedere. Fii atenta: "Pentru ca asa zic eu!" nu este un argument.

Timp de interventie si timp pasiv

La fel ca si adultii, copiii simt nevoia sa petreaca timp in deplina solitudine. Filtreaza insa starile emotionale de dinaintea retragerii lui "in cochilie" pentru a sti cand sa intervii si cand sa il lasi singur. Oricum, timpul normal in care un copil vrea sa fie singur nu este unul foarte mare. Asa ca nu lasa sa se astearna ceasuri intregi de singurate intre tine si copil.

Sursa foto: middleearthnj.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare