Cresterea copilului

#solutii #adolescenti #efecte #internet #comportament adolescenti

Adolescentul si batjocura pe internet: efecte si solutii

Batjocura in scoli nu este un fenomen nou, insa internetul si dezvoltarea gadgeturilor, care facilizeaza accesul la internet, contribuie la perpetuarea si agravarea fenomenului prin dezvoltarea unor noi forme de manifestare. Pentru a evita efectele nocive asupra copilului tau, afla mai multe despre fenomenul batjocurii pe internet si despre influenta sa asupra adolescentilor.


Ce este batjocura pe internet

Batjocura pe internet sau cyberbullying este termenul care descrie folosirea tehnologiei pentru a hartui, ameninta sau jigni o alta persoana. Totodata, desemneaza si un comportament des intalnit in randul persoanelor foarte tinere.

Uneori, batjocura pe internet este usor de identificat - de exemplu, un mesaj rautacios primit de copilul tau pe contul de Facebook. Alte acte de batjocura pe internet sunt mai putin evidente, precum postarea de informatii personale, fotografii sau clipuri video pentru a rani si jigni o persoana. Unii adolescenti pot descoperi ca au conturi sau pagini de internet false, create doar cu scopul de a-i batjocori.


Efectele batjocurii pe internet

Batjocura pe internet poate avea efecte devastatoare asupra adolescentului, care devine astfel mult mai expus riscului de anxietate, depresie si alte dereglari in stransa legatura cu stresul. In cazuri grave, adolescentul poate ajunge sa se gandeasca tot mai des la sinucidere.

Adolescentul batjocorit se confrunta si cu sentimente de tristete si singuratate, dereglari alimentare si ale somnului, isi pierde increderea in sine si interesul pentru activitati care altadata ii faceau placere. In plus, adolescentul batjocorit este mult mai tentat sa lipseasca de la scoala, ceea ce duce la rezultate slabe la invatatura.

Totodata, adolescentii supusi actelor de batjocura pe internet sunt mult mai predispusi riscului de a abuza de droguri si de alcool.


Cum pot interveni parintii

Parintele trebuie sa discute cu copilul si sa descopere daca acesta este victima batjocurii pe internet. In acest fel, adolescentul nu se va mai simti singur si va capata mai multa incredere in parinte.

De asemenea, este foarte important ca parintele sa discute si cu profesorii de la scoala si sa afle care sunt problemele. Aceste actiuni trebuie facute insa cu acordul copilului, astfel incat adolescentul sa simta ca detine controlul asupra situatiei si ca nu risca sa fie supus altor acte de batjocura.

Sursa Foto: econsciousconsulting.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului