Cresterea copilului

#adolescenta #comunicare adolescenti #relatie parinti adolescenti

Adolescenta, o piatra de hotar in relatia parinte-copil. Ghid de supravietuire in aceasta etapa dificila a copilariei

In perioada adolescentei copilului tau, relatia cu el incepe sa se clatine in fata schimbarilor emotionale pe care le impune pubertatea: rebeliune, nesiguranta de sine, independenta - si abia daca reusesti sa te mai intelegi cu el. Iata cum sa pastrezi o relatie apropiata cu adolescentul, dar si sa-l educi corespunzator in acelasi timp!

 

Comunica deschis cu el si asculta-l cu atentie

Adolescenta este o perioada plina de tentatii, pericole si comportamente rebele in care copilul se implica din dorinta de a fi independent, de a-si consolida increderea in sine sau, pur si simplu, pentru a-si descoperi identitatea. Pentru a evita ca adolescentul tau sa cada prada acestor pericole, este important sa comunici mereu deschis cu el, sa ii explici pericolele care il pandesc si consecintele lor si sa il asiguri ca poate vorbi cu tine despre orice.

Fii curios, dar nu sacaitor

Atunci cand iti bombardezi copilul cu intrebari legate de unde, cum si cu cine pleaca mereu, se va simti ca la un interogatoriu si se va inchide in el. Este important sa abordezi cu delicatete subiectul prietenilor si activitatilor pe care le intreprinde copilul in afara casei. Pune-i astfel de intrebari atunci cand este intr-o dispozitie buna si dornic de vorba. De asemenea, foloseste intotdeauna intrebari deschise, astfel incat sa il stimulezi sa iti ofere raspunsuri complexe si detaliate.

Nu relaxa regulile disciplinare

Continua sa fii ferm in aplicarea sistemului de reguli cu care l-ai obisnuit de mic, avand grija sa le adaptezi constant varstei lui. Nu negocia niciodata regulile disciplinare si nu te abate de la ele, intrucat vei crea un precedent de care adolescentul va profita in viitor. Chiar daca trebuie sa tii piept rabufnelilor lui, este important sa nu lasi garda jos si sa-i explici intotdeauna care este rolul acestor reguli si de ce trbuie sa le respecte.

Cunoaste-i prietenii si anturajul, dar fa-o subtil

Cunoasterea grupului de prieteni cu care adolescentul isi petrece timpul in afara casei este o masura de siguranta obligatorie in educatia lui. Insa nu trebuie sa fii insistent, sacaitor si categoric in aceasta privinta. Arata-te interesat de ei, dar intr-o maniera pozitiva. Propune-i copilului sa-i invite sa doarma la el, sa vina la cina ori sa plecati impreuna din oras in weekend. In acest fel, nu va parea ca il controlezi, ci doar ca te gandesti la o metoda ca el sa petreaca mai mult timp cu ei.

Sursa foto: Benningtonbanner.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului