Sarcina

#nastere #gravida #sarcina #bebelus

A 9-a luna de sarcina

In cele 9 luni de sarcina corpul gravidei trece printr-o serie de schimbari, insa in ultima luna totul se desfasoara intr-un mod mult mai alert. Iata care sunt modificarile din ultima luna de sarcina.


Modificari ale corpului mamei


Dificultati de respiratie


In a 9-a luna de sarcina, se pune  foarte multa presiune pe plamani si diafragma ceea ce inseamna ca este suficient o plimbare de numai cateva minute pentru a incepe sa respiri mai greu decat in mod normal.  Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa mai iei din casa – este recomandat sa faci in continuare plimbari scurte, dar dese si sa faci exercitii fizice usoare.


Mancarimi ale pielii


Pielea de la nivelul burtii este in acest moment intinsa la maximum, lucru care provoaca fara indoiala mancarimi, mai ales daca esti insarcinata in sezonul cald. Pentru a scapa de aceste mancarimi aplica zilnic comprese cu ceai de musetel sau galbenele, dar nu inainte de a exfolia cu atentie pielea. Dupa aplicarea acestor comprese, maseaza pielea cu ulei de galbenele sau de masline.


Dureri si bufeuri


Circulatia sanguina in ultimul trimestru de sarcina incepe sa functioneze din ce in ce mai bine, ceea ce inseamna ca trupul tau va fi mai cald decat de obicei, iar tu te vei confrunta cu bufeuri de caldura.


Totodata, ligamentele si muschii sunt fortati, asa ca este foarte posibil sa te confrunti cu dureri la nivelul acestora. Maseaza zonele dureroase cu creme special destinate acestor probleme.


Indigestie


In ultimele saptamani de sarcina, femeile sunt mult mai afectate de alimentele pe care le mananca, asa ca indigestia este o problema destul de comuna. Pentru a evita indigestia, consuma cantitati mici de mancare, in mod regulat, mesteca incet si nu te grabi sa inghiti.  De asemenea, evita sa mananci cu o ora inainte de a merge la culcare, iar dupa masa incearca sa faci o  plimbare scurta.


Schimbari ale bebelusului


In acest moment, bebelusul tau este pregatit aproape in totalitate pentru venirea pe lume – chiar si cei nascuti devreme in luna a 9-a sunt perfect sanatosi, asa ca nu trebuie sa iti faci probleme in acest sens. 


In acest moment bebelusul tau:

  • Poate face diferenta intre intuneric si lumina si poate reactiona daca pui o lumina puternica in zona burticii.
  • Cantareste acum de 600 de ori mai mult decat in momentul conceptiei.
  • Isi va face simtita prezenta in burtica ta pentru ca s-a facut destul de mare si incearca sa isi faca loc.  Asta inseamna ca in ultima luna poti simti mai multe lovituri – insa acest lucru este un semn foarte bun.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului