Cresterea copilului

#dezvoltare fat #dezvoltare bebelus #bebelus #pantec #in pantec

7 lucruri uimitoare pe care le face bebelusul in burtica mamei

In cele noua luni petrecute in uter, bebelusul creste, se dezvolta, "inoata", dar invata si face si alte lucruri interesante, pe care foarte putine mamici le stiu. Cunoaste-ti bebelusul mai bine inca de dinainte de a-l aduce pe lume!

1. Isi suge degetul

Reflexul de supt se dezvolta la bebelus inca din burtica mamei. Fatul isi atinge fata si gura cu manutele si isi suge degetelul ca metoda de a se calma atunci cand este speriat.

2. Tresare si se sperie

Bebelusul tresare si se sperie la orice zgomot puternic auzit din exterior, dar si atunci cand stranuti. De aceea, atingerea si mangaierea burticii sau comunicarea cu el in astfel de momente are un efect linistitor asupra lui.

3. Sughita

Pe masura ce plamanii i se dezvolta si fatul exerseaza abilitatea de a respira, apar sughiturile, pe care le poti resimti ca niste miscari bruste si sacadate in pantec. Nu exista o explicatie exacta asupra cauzei care determina copilul sa sugite, insa specialistii considera ca cea mai apropiata de adevar teorie este cea legata de respiratie. Atunci cand fatul respira, inghite lichid amniotic, care intra si iese din plamani. Diafragma se contracta, motiv pentru care apare aceasta reactie.

4. Dezvolta preferinte pentru anumite gusturi

Papilele gustative incep sa se dezvolte la fat incepand cu a saptea sau a opta saptamana de sarcina. La varsta de 14 saptamani, poate diferentia deja intre amar, dulce sau sarat si exploreaza uterul pentru a descoperi noi arome. De asemenea, pe baza alimentelor pe care le mananci frecvent in timpul sarcinii, bebelusul din pantesc isi dezvolta preferinte sau aversiuni pentru anumite gusturi.

5. Viseaza

Specialistii au descoperit ca fatul experimenteaza in uter faza de somn REM asociata viselor incepand cu saptamana 32 - 36 de sarcina. Acestia nu stiu exact ce viseaza, intrucat undele lor cerebrale nu pot fi monitorizate.

6. Diferentiaza mirosuri

Inca din sarcina timpurie, fatul este capabil sa simta si sa diferentieze diverse tipuri de mirosuri care sunt resimtite in pantecul mamei, in functie de alimentele pe care aceasta le consuma.

7. Casca

Pe langa sughit, cascatul este un alt fenomen interesant pe care bebelusul il experimenteaza in burtica mamei. Nu se stie daca o face pentru ca se plictiseste sau este somnoros si nici care sunt cauzele pentru care apare aceasta reactie, dar specialistii sunt de parere ca face parte din dezvoltarea fireasca a acestuia.

Sursa foto: babydozewombsound.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului