Cresterea copilului

#copii #odihna copii # somn copii #probleme somn copii

6 cauze frecvente ale problemelor de somn la copii

Copilul tau se zvarcoleste in pat inainte de a adormi, iti spune constant ca nu ii e somn, desi i-a trecut ora obisnuita de culcare sau se trezeste in miez de noapte speriat? Cu siguranta, sufera de probleme sau tulburari ale somnului, care-i perturba odihna din timpul noptii. Descoperind cauzele care stau in calea calitatii somnului copilului tau, vei gasi si solutiile potrivite pentru a-l ajuta sa doarma mai bine!

1. Nu poate adormi fara tine (e dependent de prezenta ta)

Daca l-ai obisnuit prost pe copilului tau, sa adoarma doar in prezenta ta sau sa sari repede din pat cand se trezeste in miez de noapte, iti va fi greu sa il convingi sa se culce singur, fara a depinde de compania ta.

Este recomandat sa il lasi sa adoarma si singur si sa nu te duci imediat la el cand se trezeste noaptea. Ii permiti astfel sa isi gaseasca propriile resurse prin care sa se calmeze si sa adoarma la loc.

2. A trecut printr-o trauma emotionala

In cazul in care copilul a suferit recent o trauma emotionala sau a trecut prin momente care au avut un impact puternic in starea lui psihica, este foarte posibil sa experimenteze probleme cu somnul.

Problemele emotionale nu se limiteaza doar la abuzuri sexuale, fizice sau verbale, ci si la schimbarea scolii, mutatul domiciliului, plecarea unui parinte de acasa, emotiile de dinaintea unui examen etc.

Urmareste comportamentul lui din timpul somnului si vezi daca problemele au aparut in momentul in care un eveniment traumatic a avut loc in preajma lui.

Discuta cu el despre asta, iar daca situatia pare sa te depaseasca, apeleaza la un psiholog pentru copii.

3. Este suprasolicitat si extenuat

In cazul in care copilul tau are un program zilnic foarte incarcat si solicitant, indiferent ca e la varsta prescolara sau scolara, problemele de somn pot aparea pe fondul unei epuizari fizice si psihice.

Nu incarca foarte tare programul copilului tau. Asigura-te ca are suficiente momente de relaxare si joaca in programul cotidian.

4. Nu are o rutina stabila de somn

Un alt factor important care interfereaza cu odihna copilului pe timpul noptii este programul sau rutina dezorganizata de somn.

Daca micutul tau adoarme in fiecare seara la alta ora si nu are un ritual stabil, va avea mari probleme cu somnul.

Este indicat sa il obisnuiesti sa adoarma in fiecare zi la aceeasi ora, iar culcarea lui sa fie precedata de un ritual stabil, format din baita, conversatii scurte sau citit povesti.

5. Sufera de anumite afectiuni respiratorii

Sforaitul este frecvent intalnit la copiii mici si poate fi cauzat de mai multi factori, printre cele mai comune numarandu-se apneea obstructiva in somn, alergiile, deviatia de sept sau polipii nazali. Orice alta afectiune respiratorie poate influenta calitatea somnului copilului.

Urameste somnul copilului pe timpul noptii. Uita-te cu atentie daca respira pe gura in timp ce doarme, daca sforaie, pare sa aiba probleme de respiratie si se zvarcoleste adesea in pat. In cazul in care constati prezenta acestor simptome, mergi cu el la medic.

6. Ia tratamente medicamentoase

Unele tratamente medicamentoase pot interfera cu calitatea somnului copilului. Este important sa te uiti intotdeauna pe prospect sau sa intrebi medicul despre efectele adverse ale medicamentelor pe care le ia cel mic.

Medicatia antialergica, pentru raceli si gripe sau cea pentru ADD/ADHD poate contine cafeina sau alte substante care pot influenta somnul micutului tau.

Foto: drdunckley.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului