Cresterea copilului

#adolescenti #retete #bani #curatenie

5 lucruri la care orice adolescent ar trebui sa se priceapa

Ca si parinte ai face orice pentru buna stare si comoditatea copilului tau, insa acest lucru nu ii este neaparat de ajutor. Trebuie sa te gandesti ca la un moment dat nu vei mai fi langa puiul tau, iar el va trebui sa se descurce singur.


Asigura-te ca pe parcursul anilor, copilul tau deprinde lucruri de baza fara de care s-ar descurca mai greu.


Iata 5 lucruri la care orice adolescent ar trebui sa se priceapa.


Curatenie


In mod sigur copilul tau nu se gandeste cata munca implica mentinerea curateniei intr-o casa, motiv pentru care nu este intotdeauna foarte atent la dezordinea pe care o lasa in urma lui. Cel acasa .ro/putin" title="putin">putin o data pe luna, asigura-te ca adolescentul participa la curatenia generala a casei. Atribuie-i camera sa, baia si bucataria si roaga-l sa lase aceste trei incaperi extrem de curate.


Ofera-i  tot ce are nevoie pentru a duce la bun sfarsit sarcina data: o pereche de manusi, un mop, un burete si solutiile de curatat.


Ajuta-l atunci cand are nevoie si incearca sa faci totul sa para distractiv (cel mai bine este ca pe fundal sa se auda o muzica foarte ritmica, pentru a spori cheful de miscare).


Spalatul rufelor


Atunci cand faceti curatenie impreuna, ocupati-va si de spalatul rufelor. Invata-l pe adolescent sa verifice etichetele fiecarei haine si sa separe materialele albe de cele colorate.  Explica-i ca hainele colorate isi pot pierde din coloranti si astfel hainele deschise la culoare pot fi patate. De asemenea, invata-l sa spele separat hainele din lana pentru ca acestea vor lasa multe scame pe celelalte haine. De asemenea, materialele care atrag scame (catifea) se spala separat.


Invata-l sa controleze toate buzunarele hainelor inainte de a le baga la spalat pentru a evita sa piarda bani, bijuterii, notite sau alte obiecte importante.


Explica-i ce cantitate de detergent si balsam de rufe trebuie sa adauge in masina de spalat. In mod normal acest lucru este scris pe eticheta produsului, asa ca este recomandat sa o consulte intotdeauna.


Hainele cu pete si culori puternice se spala doar cu apa rece. Daca petele de cerneala sau sange sunt indepartate mai rapid cu apa rece, culorile puternice ale tesaturilor sunt mentinute pentru mai mult timp de aceasta.


Tesaturile sensibile (matase) se spala de mana, cu apa rece.


Prepararea mancarii


Cartofii prajiti si ouale ochiuri nu ii vor tine de foame la infinit, desi sunt printre cele mai usor de preparat. Indiferent ca este fata sau baiat, adolescentul trebuie sa stie cum se fac anumiti mancaruri clasice: supa de pui, ciulama , macarea de cartofi cu carnati, salata de legume etc. Evident, retetele le poate invata oricand de pe internet, dar secretele in prepararea lor nu le va afla decat de la mama.


Rezervari si programari


Invata-l pe adolescent sa isi gestioneze singur programarile. Daca are nevoie de mearga la dentinst, la salonul de frumusete sau la restaurant, insista sa isi faca singur rezervarile si programarile.  Acest lucru il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si socializare, dar si sa isi gestioneze singur lucrurile minore.


Nu uita sa te asiguri ca stie sa contramandeze o rezervare atunci cand este cazul.


Gestionarea banilor


Copiii au tendinta sa cheltuie mai mult decat ar trebui si sa nu se gandeasca si la ziua urmatoare. Pentru a-l invata sa isi gestioneze banii intr-un mod cat mai util, ofera-i un buget lunar si asigura-l ca aceia sunt toti banii de care va dispune in acea perioada. Astfel, adolescentul va invata sa cheltuie banii intr-un mod cat mai util si sa cunoasca adevarata valoare a acestora.



Sursa foto : guim.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului