Sarcina

#infectie urinara #diabet gestational #sarcina #boli sarcina #gingivita sarcina #varice sarcina

5 afectiuni la care te predispune sarcina

Sarcina te poate predispune la o serie de probleme de sanatate care-ti pot da batai de cap in cele noua luni. De la infectii urinare frecvente, pana la diabet, tromboza venoasa profunda, hipertensiune si afectiuni gingivale, sarcina creste sansele de declansare a acestor afectiuni. Unele dintre ele dispar odata cu nasterea, altele persista si dupa ce sarcina dispare din peisaj!

1 Infectii urinare

Infectiile urinare sunt extrem de frecvente in timpul sarcinii. Acestea sunt cauzate de numeroasele schimbari hormonale si mecanice care au loc in organism in aceasta perioada.

Nivelul crescut de progesteron scade tonusul muschilor ureterelor (tuburile dintre rinichi si vezica urinara), ceea ce duce la dilatarea lor si la diminuarea fluxului urinar.

De asemenea, cresterea burticii poate pune presiune pe uretere si ingreuneaza circulatia urinei prin ele, crescand riscul de infectie.

Riscul este mai mare intre saptamanile 6 si 24 de sarcina.

2 Varice (tromboza venoasa profunda)

Varicele care apar frecvent la gravide, din cauza presiunii puse de burtica asupra membrelor inferioare si problemelor de circulatie a sangelui aferente perioadei se pot transforma intr-o afectiune serioasa, care poate pune viata in pericol - tromboza venoasa profunda.

Schinmbarile care apar in organism in sarcina si in vasele de sange predispun garvidele la o astfel de boala, in special spre sfarsitul sarcinii si imediat dupa nastere.

Miscarea fizica regulata si purtarea unor dresuri speciale cu compresie pentru prevenirea sau tratarea varicelor ajuta la evitarea declansarii acestei afectiuni.

3 Hipertensiune arteriala

Daca nu ai avut probleme cu tensiunea, este posibil sa ai in timpul sarcinii, in special cu valori crescute ale ei. Tocmai de aceea, medicii iti vor masura tensiunea la fiecare control medical la care te prezinti, mai ales ca hipertensiunea arteriala poate fi un semn de preeclampsie, una dintre cele mai grave complicatii ale sarcinii.

Riscul de hipertensiune creste mai ales in al doilea trimestru de sarcina, atunci cand si volumul de sange din organism este mai mare.

Cele mai predispuse la aceasta problema raman femeile care erau predispuse riscului sau aveau probleme cu tensiunea arteriala, inca de dinainte de a ramane gravide.

4 Diabet gestational

Diabetul gestational este un tip de diabet des intalnit la gravide. Apare ca urmare a incapacitatii organismului de a secreta suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal de glicemie. Nivelul zaharului in sange creste in special intre saptamanile 24 si 28, atunci cand creste si riscul de diabet.

Spre deosebire de alte tipuri de diabet, de tip I sau II, cel gestational are particularitatea de a disparea dupa nastere. Totusi, aparitia acestei afectiuni creste riscul ca in viitor, mamicile sa dezvolte diabet de tip II. Riscul ramane crescut timp de 5 ani dupa nastere.

5 Afectiuni gingivale

In timpul sarcinii exista riscul sa ai probleme cu gingiile. Acestea tind sa devina inflamate (gingivita) si sunt mai predisupuse la infectii decat de obicei ( boala parodontala ).

Acestea reactii apar ca urmare a schimbarilor hormonale si cresterii fluxului sanguin din organism in timpul sarcinii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare