Relatii

#umilinta #dominatie #relatie #cuplu #abuz

5 lucruri de netolerat intr-o relatie

Dragostea e oarba, spune un vechi proverb. Si probabil ca fiecare dintre noi a dat dreptate cel putin o data acestei expresii. Sunt momente in care nu vedem ca, de fapt, ne aflam intr-o relatie nepotrivita. Sunt oameni care par extraordinari, dar cu toate acestea, in anumite circumstante, sa se comporte extrem de rau.

Nimeni nu este perfect, insa fiecare trebuie sa isi gaseasca perechea potrivita. Exista o serie de lucruri care nu trebuie tolerate, astfel ca atunci cand se intampla, cel mai bine este ca relatia sa fie rupta cat mai curand posibil.

1. Abuz emotional sau verbal

Multi dintre noi acceptam abuzul emotional, fara insa sa il constientizam. Abuzul fizic aduce vanatai vizibile, insa cel emotional este caracterizat prin observatii manipulative si comportament autoritar care poate cauza. Victima abuzului nu vede adesea maltratarea drept abuziva. Comportamentul celor care abuzeaza emotional poate parea nesemnificativ la inceput, dar in timp tratamentul degradant va crea probleme profunde. Umilirea in fata familiei, a colegilor, fortarea partenerului de a-si cere permisiunea inainte de a merge undeva, insulta sunt forme de abuz emotional care duc la scaderea stimei de sine.

2. Abuzul fizic

Atunci cand unul dintre parteneri este agresiv fizic, cel agresat are nevoie de o doza mare de curaj pentru a putea pleca de langa acesta. Procesul este unul dificil si de durata, care poate fi complicat de o serie de bariere economice sau de alte probleme. Persoana agresata trebuie sa isi recunoasca fata de sine faptul ca nu merita sa traiasca intr-un astfel de mediu ostil, ca nu merita acest tratament. Odata intelese aceste lucruri, trebuie inceput procesul de desprindere de persoana agresiva. In acest sens, trebuie colectate dovezi ale abuzului si identificarea unui loc in care sa se afle in siguranta in momentul parasirii domiciliului.

3. Un partener care nu accepta refuzul

Agresiunea sexuala in cuplu este la fel de periculoasa ca si violul. Cultura noastra face deja dificila raportarea violului, astfel incat devine si mai greu sa iti vezi partenerul tau romantic ca pe un violator. Acest viol intre soti poate avea loc chiar si in relatii altminteri non-violente. Daca unul dintre parteneri il forteaza pe celalalt sa aiba raporturi intime nedorite, invocand o asa-zisa datorie de familie, atunci relatia este abuziva, nesanatoasa si nesigura.

4. Umilinta

Cand unul dintre parteneri ii face celuilalt reprosuri vizavi de aspectul fizic vorbim despre o lipsa de maturitate si de conceptii bazate pe falsuri patriarhale, dar poate fi si un mod manipulativ de a-l convinge ca acesta nu va fi niciodata suficient de bun pentru altcineva. Ca nu va putea parasi relatia, pentru ca nimeni altcineva nu il va iubi vreodata. Este o metoda gresita de a stabili dominatia si controlul intr-o relatie.

5. Nerecunoasterea publica a relatiei

Odata ce partenerii au decis angajarea intr-o relatie serioasa, de durata, nu exista niciun motiv ca aceasta sa nu fie recunoscuta public. Ascunderea relatiei reprezinta un semnal de alarma. Fie partenerul care a decis sa adopte aceasta atitudine nu vrea un parteneriat de durata, ci doar unul de compromis, pana ce va gasi pe altcineva, fie ascunde ceva, spre exemplu, o alta relatie, existenta unei alte persoane, poate chiar o casatorie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului