Prieteni

#infidelitate #prietenie #relatie

Dileme intre prietene: sa-i spun ca o insala iubitul?

Afli accidental ca iubitul sau sotul prietenei tale bune o insala! Ce poti face? Ii spui imediat sau... deloc?

Unul dintre testele cele mai greu de trecut pentru o prietenie sunt vestile proaste. Atunci cand ii spui prietenei tale ceva ce nu este pregatita sa auda, risti ca acest lucru sa va deterioreze relatia.

Implicatiile morale ale acestei situatii sunt complexe. Ce vei simti daca actiunile tale duc la sfarsitul relatiei prieteni tale? Daca prietena ta stie deja, vestea venita de la tine ii poate distruge echilibrul si fatada relatiei.

 

Ce poti castiga daca ii spui?

 

"Prietenii isi spun intotdeauna adevarul", spun copiii. Intr-adevar, o relatie de prietenie cu cineva care iti spune adevarul fara menajamanete are multe parti bune.

Multe femei au nevoie sa afle adevarul pe care uneori barbatii din viata lor evita sa-l rosteasca. Implicatiile unei relatii de prietenie complet sincere pornesc de la "Da, arata grasa in pantalonii astia". Pot continua insa si cu "L-am vazut sarutand o alta femeie”?

Atunci cand banuiesti ca sotul sau iubitul prietenei tale o insala, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa taci.

Doar atunci cand esti foarte sigura ca increderea prietenei tale este inselata de barbatul pe care il iubeste, te poti gandi la ce ar fi mai bine: sa-i spui sau sa nu-i spui?

Vestile proaste au tendinta sa se rasfranga de multe ori pe persoana care le aduce. Chiar daca tu ii spui prietenei tale ce stii cu cele mai bune intentii, ea poate sa se supere, sa nu te creada sau si mai rau, sa se certe cu iubitul ei, fara sa fie sigura pe dovezile infidelitatii lui.

Daca esti hotarata sa spui adevarul, analizeaza bine motivele pentru care faci acest lucru. Prietena ta are dreptul sa stie adevarul, dar este cel mai nepotrivit moment sa-i aduci aminte ca tu i-ai zis de la inceput ce parere proasta ai despre el.

 

Ce poti pierde daca ii spui?

 

Daca alegi sa ii spui prietenei tale ca este inselata, trebuie sa fie un "stiu", in niciun caz un "cred". Repercursiunile faptei tale pot duce la destramarea relatiei prietenei, iar uneori pot duce chiar la pierderea prieteniei.

Atunci cand stii ca prietena ta are o relatie volatila, cu despartiri in cearta si impacari pasionale, risti foarte mult atunci cand ii spui ca o insala. Este foarte posibil ca el sa o convinga ca nu s-a intamplat nimic si tu sa devii persoana care a incercat sa intervina intre ei si sa-i desparta.

Prietena ta se poate indeparta de tine, iar iubitul ei te va considera un dusman.

In cazul in care prietena ta stie deja de infidelitatile iubitului ei dar a ales sa le ignore, riscul tau este iarasi mare, deoarece cine ignora adevarul se va supara foarte rau cand acest lucru nu mai este posibil.

Inainte de a-i spune, cantareste foarte bine dovezile pe care le ai si impactul pe care le pot avea asupra vietilor celor implicati. Odata cu casatoria apar si angajamentele financiare, iar prezenta copiilor complica foarte mult situatiile de acest gen.

Cel mai bine pentru toata lumea implicata ar fi sa ii arati adevarul indirect prietenei tale, pentru a proteja relatia voastra de prietenie. Daca te intalnesti la o petrecere sau intr-un club cu iubitul prieteni tale insotit de o alta femeie, sun-o pe prietena ta si nu-i spune nimic. Las-o sa descopere singura situatia si sa-i faca fata asa cum crede ca e mai bine pentru ea.

Nu uita ca prietena ta va avea nevoie de sprijinul tau moral daca alege sa incheie relatia cu barbatul infidel. Daca alegi sa nu ii spui adevarul, iar ea il descopera mai tarziu, nu mai spune nimic. Pentru binele prieteniei voastre, uita ca ai stiut ceva.

O marturisire de tipul "Eu stiam de acum 6 luni, dar nu am stiut daca sa-ti spun sau nu" poate provoca o reactie violenta in starea fragila a prietenei tale. Atunci cand o femeie trece printr-o asemenea experienta are nevoie de sprijinul celor din jur, nu sa-si piarda o prietena buna.

Tu ce ai face in aceasta situatie?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare