Prieteni

#prieten #prietenie #relatie #incredere #sanatate #fericire

De ce prieteni ai nevoie langa tine pentru a fi fericita?

Avantajele unei relatii  de prietenie sunt infinite. De la cele socio-afective si psihologice pana la cele profesionale sau de sanatate. Potrivit unui studiu de caz facut pe persoanele in varsta din Adelaide, Australia, o relatie de prietenie iti poate asigura longevitatea mai mult decat o legatura de familie si te poate proteja impotriva depresiei, a obezitatii sau a bolilor de inima.

„De obicei atunci cand suntem stresate, noi femeile tindem sa cautam un prieten cu care sa vorbim despre problemele noastre”, este de parere Joan Borysenko, autorul cartii „Inner Peace for Busy Women”. „Atat atingerea cat si conversatia  elimina o cantitate marita de oxitocina in corp care ne ajuta sa ne calmam”, adauga aceasta.
Asta nu inseamna ca daca ai 600 de „prieteni” pe Facebook, esti cel mai fericit om de pe planeta. Insa, daca ai pe langa tine anumite tipologii de prieteni, atat planul mental cat si cel al sanatatii vor functiona mai bine.  Care sunt acesti prieteni?

 

Un prieten din copilarie

 

Prietena ta cea mai buna din copilarie iti va aminti intotdeauna de fata aceea nebunatica si plina de imaginatie care erai tu la 16 ani.

Intr-o relatie veche ce se intinde pe ani de zile, se stabilesc anumite legaturi care cu greu se rup. Gandeste-te ca amicele tale din copilarie te-au vazut crescand, ti-au cunoscut familia, te stiu in cele mai mici amanunte etc.

„Acesti prieteni iti amintesc tie ca esti aceeasi persoana care ai fost dintotdeauna”, este de parere Rebecca G. Adams, profesor sociolog la Universitatea Greensboro din Carolina de Nord.

Astfel, este bine sa  intaresti aceste legaturi si sa nu le lasi sa se piarda. Fa un grup pe Facebook sau pe Twitter cu prietenii tai din copilarie si foloseste-te de mediul online pentru a face schimb de fotografii cu prietenii tai si a organiza vacante impreuna.

Daca nu doresti sa te folosesti de avantajele internetului,  macar trimite-le periodic scrisori prietenilor tai prin posta si pastreaza contactul telefonic.

 

 Un prieten nou

 

Un prieten nou iti va aduce un val de prospetime in viata ta si iti va usura calea spre noi grupuri de prieteni.

„Cu cat inaintam in varsta cu atat tindem sa cadem si mai mult in ghearele rutinei”, este de parere Pamela McLean, psiholog in Santa Barbara . „Noii prieteni vin astfel sa-ti deschida usile spre noi mentalitati si comportamente si ceea ce e si mai important, te conecteaza la o alta retea de oameni”, adauga aceasta. Iar noile contacte sunt foarte bune atunci cand vrei sa-ti schimbi profesia sau sa o iei de la start in plan afectiv.

Astfel, imprieteneste-te cu oameni noi la serviciu, socializeaza mai mult cu parintii prietenilor copiilor tai sau incepe activitati noi cum ar fi cursurile de dans sau alte arte.

 

Un prieten activ

 

Un prieten activ te scoate afara din casa atunci cand tu preferi sa stai in lene pe canapea, butonand telecomanda. Iti propune sa mergi cu el la sala sau la alergat in parc. Te cheama la fiecare inaugurare sau expozitie ce a avut loc in oras. La ce iti foloseste?

Pe langa faptul ca te mai dezamortesti si te mentii in forma, iti prelungesti si viata. Mai mult de atat, esti tot timpul informat si conectat la lumea care te inconjoara.

 

Un prieten spiritual

 

Nu doar corpul tau trebuie sa se mentina in forma ci si mintea.  Si cine te poate ajuta cel mai bine daca nu prietenul tau, pasionat de yoga, spiritualism, filosofie sau paranormal? Va fi ca un balsam pentru ranile sufletului tau, te va asculta si te va ajuta sa te incarci cu energii pozitive si ganduri bune. Un mentor spiritual iti poate aduce calmul si linistea sufleteasca de care ai atata nevoie.

In urma unui studiu de caz, realizat la Duke University Medical Center, s- a descoperit ca oamenii care sunt angajati in activitati spirituale sau religioase cum ar fi meditatul sau rugaciunea traiesc mai mult timp decat ceilalti care nu o fac.

 

 Un prieten mai tanar

 

Cum te descurci cu un job full-time si cu trei copii de crescut in acelasi timp? Un prieten cu 10 ani mai tanar decat tine chiar ar vrea sa stie. Cercetarile au aratat ca un element esential al unei vietii fericite este sa te simti utila fata de tine si fata de ceilalti. Impartasind din experienta ta, ajuti la dezvoltarea celuilalt si esti mereu informata asupra evenimentelor de actualitate.

 

Un prieten al persoanei iubite

 

Devenind prietena apropiata cu fratele de cruce al iubitului tau ajuti la consolidarea casniciei tale. Pare ciudat la prima vedere, insa studiile au demosntrat validitatea acestei ipoteze. Un studiu de caz care a examinat cercurile social a 347 de cupluri a aratat ca dupa niciun an de casnicie, sotii care interectioneaza cu prietenii unuia dintre ei sunt mult mai  fericiti in casnicie, decat ceilalti care nu o fac.

„Momentul in care alegi sa-ti incluzi sotia in reteaua ta de prieteni este aproape la fel de important pentru fericirea voastra ca atunci cand ai tai o considera pe ea, parte din familie”, este de parere Kenneth Leonard, profesor universitar la o clinica de psihologie din Buffalo.

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare