Prieteni

#prietenie toxica #prietenie

Cum sa recunosti o prietenie toxica

In momentele dificile, cu totii cautam sustinere din partea prietenilor. Daca un prieten nu te incurajeaza niciodata si te face sa te simti si mai prost, ai de-a face cu un prieten toxic .

In orice relatie emotionala, echilibrul este important. Daca doua persoane isi satisfac nevoile emotionale reciproc, e vorba de o prietenie buna. Prietenia toxica iti face insa rau si trebuie identificata si eliminata din viata ta.

 

Ce este o prietenie toxica?

 

Intr-o prietenie toxica, ai de-a face cu o persoana care nu te sustine si, mai mult, are un efect negativ asupra ta, printr-o atitudine nedemna de un prieten.

Prietenii toxici sunt un factor de stres, cer din ce in ce mai mult si nu dau nimic inapoi.

Psihologii definesc un prieten toxic ca o persoana care, dupa ce petreceti timp impreuna, te face sa te simti prost in relatia cu tine. Critica continua a unui prieten toxic, uneori subtila, uneori agresiva, te seaca de resursele emotionale, mentale sau chiar financiare.

Atunci cand cineva iti cere tot timpul ajutorul dar te trateaza cu rautate, ai de-a face mai mult cu un dusman decat cu un prieten.

Cel mai usor mod de a recunoaste un prieten toxic este prin parerea celorlalti prieteni. Prietenii si apropiatii te pot ajuta sa recunosti un comportament complet nepotrivit intre prieteni.

Problema prieteniilor toxice este insa neputinta "prietenului bun" de a scapa de prietenul toxic. De multe ori aceste prietenii isi au radacina in copilarie sau adolescenta, astfel ca persoana care nu greseste cu nimic simte ca ar pierde ceva pretios prin ruperea relatiei cu prietenul toxic.

 

Ce poti faci impotriva unei prietenii toxice?

 

1  Recunoaste toxicitatea

 

Primul pas in rezolvarea problemelor cauzate de o prietenie toxica este acceptarea existentei acesteia.

Prietenul in cauza poate ca nu este toxic in relatiile cu alti oameni, dar asta nu inseamna ca vina fata de tine nu exista.

 

2  Accepta responsabilitatea

 

Atunci cand ai identificat o prietenie toxica si o continui, ii permiti persoanei in cauza sa te raneasca in continuare si astfel te ranesti chiar tu.

Chiar daca vrei sa ajuti prietenii care iti cer multe si nu iti dau nimic inapoi, este timpul sa recunosti ca eforturile tale sunt inutile.

 

3  Stabileste limita

 

Pana cand esti dispus sa renunti la lucruri care iti fac placere pentru a fi pe placul prietenului toxic?

Stabileste limite clare si nu mai lasa loc pentru compromisuri, mai ales daca simti ca prietenia iti face rau.

Incepi prin a-i atrage atentia atunci cand iti spune lucruri rautacioase sau extrem de critice. Refuza sa mai cedezi la insistentele prietenului toxic atunci cand iti cere ceva ce nu vrei sa faci.

 

4 Accepta ajutorul prietenilor

 

Afla parerea prietenilor tai despre relatia care a devenit toxica. Cere sfatul obiectiv al unor apropiati care nu sunt cu nimic implicati in prietenia ta cu persoana in cauza.

Bazeaza-te pe sfaturile lor atunci cand hotarasti daca prietenia mai poate fi salvata.

 

5  Rupe prietenia

 

In cazul in care prietenul tau toxic nu da niciun semn de schimbare dupa ce i-ai explicat in repetate randuri punctul tau de vedere, este timpul sa renunti la prietenie.

 

Reciprocitatea, secretul unei prietenii bune

 

Echilibrul este la fel de important in prietenie, ca in orice alta relatie. Reciprocitatea nu tine de un echilibru constant, care sa fie masurat din cinci in cinci minute. O prietenie reciproca inseamna o relatie in care amandoi partenerii sunt multumiti de cat ofera si cat primesc.

Daca ai un prieten care are nevoie tot timpul de ajutorul si sprijinul tau, riscul de toxicitate este mare. Priveste in ansamblu momentele bune si momentele proaste ale prieteniei si incearca sa pastrezi echilibrul.

Concentreaza-ti resursele emotionale asupra unor apropiati care te fac sa te simti bine, nu prin complimente gratuite, ci prin faptul ca isi indeplinesc corect datoriile de prieten.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului