Prieteni

#prieteni facebook #dificultati #lista prieteni #rezultate studii #venit mediu

Prietenii de pe Facebook iti tradeaza identitatea. Afla ce spun studiile!

Fenomenul Facebook a devenit subiect de studiu de maxima actualitate pentru oamenii de stiinta. Mai nou, doua cercetari in domeniu demonstreaza ca prietenii din lista ta de Facebook iti definesc viata, mai exact dezvaluie ce statut social ai, cat de des te muti si cat esti de multumit de viata pe care o traiesti.

Unii oameni prefera sa isi pastreze lista de prieteni pe Facebook scurta, formata doar din persoane apropiate. Pe de alta parte, alti indivizi nu contenesc sa adauge saptamanal zeci de cunostinte in lista, dar cu care rareori schimba o vorba.

Cercetatorii au reusit sa explice modul in care numarul de prieteni defineste viata utilizatorilor Facebook, prin doua studii cu rezultate graitoare.

Numarul de prieteni pe Facebook

Profesorul in psihologie Shigehiro Oishi, din cadrul Universitatii din Virginia, si profesorul Selin Kesebir, din cadrul Scolii de Afaceri din Londra, au aflat ca lista de prieteni de pe Facebook iti tradeaza identitatea. Numarul ideal de prieteni pe Facebook depinde, potrivit specialistilor, de mai multi factori socioeconomici, dar si de tara de provenienta.

Numarul celor cu care utilizatorii se imprietenesc reflecta intocmai stilul lor de viata si necesitatile economice si sociale. Astfel, rezultatul primului studiu derulat de profesorii Oishi si Kesebir spune ca:

  • o lista foarte numeroasa de prieteni, dar cu relatii superficiale arata ca utilizatorul traieste intr-un context economic favorabil si ca isi muta des orasul de rezidenta (fenomen specific americanilor)
  • o lista restransa de prieteni, dar cu relatii apropiate arata ca utilizatorul tinde sa ramana in acelasi oras si are un venit modest

In SUA, unde oamenii se muta mai des, listele infinite de prieteni sunt mai raspandite, pe cand in alte regiuni geografice se intampla exact contrariul.

"Cand situatia economica este buna, prietenii tai nu au nevoie de ajutorul tau, deci relatia cu ei este usor de intretinut. In schimb, dificultatile financiare transforma prieteniile in surse consumatoare de bani si timp", au concluzionat cercetatorii.

Tipul de prieteni pe Facebook

Prof. Kesebir si Oishi au organizat si un sondaj online despre 3 tipuri de prieteni adaugati in lista de utilizatori: foarte apropiati, apropiati si simple cunostinte.

La final, raspunsurile participantilor au confirmat concluziile primului studiu: utilizatorii stabili si cu venituri mici tind sa aiba prieteni putini si apropiati, pe cand cei mobili si instariti prefera prieteniile numeroase, dar superficiale.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare