Prieteni

#facebook #prieteni #confidentialitate

Cum sa-ti alegi prietenii pe Facebook

Prietenii de pe Facebook te pot distra in momentele triste sau te pot irita in momentele in care nu ai timp pentru ei. Sunt ei cu adevarat prieteni sau doar cunostinte?

Numarul de prieteni dintr-o retea sociala online poate fi pentru unii un motiv de mandrie, o cifra care ii face sa se simta bine atunci cand au conflicte cu oameni in viata de zi cu zi. Exista totusi conceptul de prea multi prieteni?

Criticii Facebook si ai altor retele sociale spun ca "prieteniile" de pe Facebook sunt, de cele mai multe ori, goale si lipsite de sens. Daca pana la aparitia Myspace si Facebook nu aveam timpul necesar pentru a mentine foarte multe legaturi, acum acest lucru este posibil. Dar este si de dorit?

Antropologul britanic Robin Dunbar este creatorul "numarului lui Dunbar", limita cognitiva teoretica pentru maximul de oameni cu care o persoana poate sustine relatii sociale stabile. Dunbar nu a propus niciodata o cifra exacta, dar a stabilit limitele biologice pentru cat de multi prieteni poate avea un om: intre 100 si 230.

Valoarea folosita cel mai des este de 150. Daca ai mai mult de 150 de prieteni pe Facebook, ar trebui sa te gandesti ce fel de relatie puteti mentine si daca stii destule lucruri despre ei incat asocierea sa nu se reflecte in mod negativ asupra ta.

Alegerea prietenilor de pe Facebook poate fi dificila. Unii oameni isi aleg prietenii pe baza gusturilor comune, altii adauga cat mai multi oameni in speranta ca ar putea porni o relatie cu unul dintre ei.

Facebook nu este insa o agentie matrimoniala si nici un concurs de popularitate. Afla mai jos care sunt criteriile simple pentru alegerea prietenilor din retelele sociale online.

 

1  Hotaraste de ce esti pe Facebook

 

Motivul pentru care ti-ai facut contul de Facebook ar trebui sa fie reflectat clar in lista ta de prieteni.

Vrei sa innoiesti legatura cu colegii de liceu sau facultate? Vrei sa ai o modalitate rapida de comunicare cu prietenii apropiati si familia? Cauti sa promovezi un site sau un blog?

Lasa scopul pentru care ai creat contul Facebook sa te ghideze pentru a nu te incurca in prea multi oameni pe care nu ii cunosti bine sau deloc.

 

2  Alege oamenii cu care vrei sa pastrezi legatura

 

Daca ai hotarat deja sa trimiti invitatii oamenilor pe care ii vrei aproape, ce se intampla atunci cand altii vor sa fie prieteni cu tine?

Atunci cand primesti un "friend request", nu te grabi sa accepti. Gandeste-te la ce informatii dezvalui despre tine pe Facebook si daca vrei ca persoana in cauza sa stie atat de mult lucruri despre tine.

Daca folosesti site-ul in scop personal si uploadezi poze de la petreceri, seful tau nu are ce cauta in lista de prieteni.

Daca folosesti Facebook pentru a crea relatii profesionale, ai grija la informatiile din profilul tau si la ce postezi pentru ca un simplu status de tipul "Gata! Nu mai beau singur! Cine se baga la niste vodca cu suc de portocale?" poate inseamna un refuz la urmatorul interviu pentru un loc de munca.

Gandeste-te pana a doua zi inainte de a adauga orice om pe care nu il cunosti foarte bine in lista ta de prieteni.

 

3  Fii atent la ce iti apare pe "wall"

 

Daca primesti zilnic pe "wall" lucruri care nu te intereseaza absolut deloc, publicate de aceleasi persoane, e timpul sa te gandesti daca ii vrei in lista ta de prieteni.

Cea mai importanta regula in alegerea prietenilor pe Facebook este ca cei alesi sa aiba ceva de spus, cu care sa vrei sa pastrezi o legatura semi-permanenta.

 

4  Nu alege prieteni doar pentru a-ti mari lista

 

Daca ti-ai creat contul de Facebook pentru a tine legatura cu apropiatii, nu adauga pe oricine cunosti si pe cunostintele si nepotii lor.

Poti invita prieteni ai prietenilor tai cu care te vezi si cu care ai o relatie buna, chiar daca nu va cunoasteti foarte bine.

Evita necunoscutii pentru ca nu stii niciodata ce se ascunde in spatele unui zambet prietenos. In afara de delictele electronice, care iti pot afecta cardurile si conturile pe alte site-uri, exista si un pericol real sa fii jefuit in viata reala.

Daca obisnuiesti sa iti tii prietenii la curent cu tot ce se intampla in viata ta, selecteaza-i cu grija, pentru ca unul dintre necunoscuti ar putea avea acces la informatii despre casa ta, lasata goala cat timp tu esti in concediu si postezi linistit pe Facebook despre ce curata e plaja. 

 

5  Personalizeaza-ti invitatiile

 

Daca adaugi in lista ta de prieteni oameni pe care nu ii cunoasti, trimite-le intotdeauna si un mesaj personal in care explici motivele.

Aveti prieteni comuni? Aceleasi gusturi muzicale? Mesajul pe care il trimiti ii va spune multe despre tine celui care il primeste asa ca incearca sa nu il incarci cu glume pe care unii oameni le-ar considera de prost gust sau sa spui prea multe lucruri despre tine.

Relansarea Facebook Groups permite acum oricui din lista ta de prieteni sa te adauge intr-un grup tematic fara acordul tau, facand cu atat mai importanta selectia prietenilor tai. Din fericire, daca renunti la grupul la care ai fost inscris, persoana care te-a adaugat nu va mai putea face acest lucru din nou.

Alege-ti prietenii cu grija si nu vei avea probleme pe Facebook. Nu uita insa ca retelele sociale online sunt doar mijlocul pentru a tine mai usor legatura cu oameni cu care chiar vrei acest lucru, nu un scop in sine.

 Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului