Prieteni

#turist #vacanta #cazare #musafir #gazda

Cum sa te porti atunci cand dormi in casa prietenilor sau a rudelor I

Atunci cand prietenii ori familia s-au oferit sa te gazduiasca in propria casa, trebuie sa respecti cateva reguli esentiale. Punctualitatea si bunul-simt vor lasa o impresie frumoasa, iar vizita ta se va transforma intr-o experienta placuta pentru toti.

Pasul 1. Fii punctual

Incearca sa faci tot posibilul pentru a ajunge in ziua si la ora stabilita. Nu iti obliga gazdele sa se pregateasca pentru sosirea ta, iar tu sa nu mai apari, sau mai mult, nu le da programul peste cap cu o vizita neanuntata.

Daca planurile tale s-au schimbat, atunci anunta-ti din timp gazda, pentru a stabili o noua intalnire. Gandeste-te ca persoanele la care vei locui isi vor face programul in functie de tine, iar orice schimbare s-ar putea sa nu le fie chiar pe plac.

Pasul 2. Nu iti prelungi vizita

Evita sa iti prelungesti timpul pe care il vei petrece in casa gazdelor tale, mai ales daca acestia nu iti sunt rude sau prieteni apropiati. Oricat de discret ai fost in zilele petrecute cu acestia, de cele mai multe ori lumea prefera sa se bucure de intimitatea caminului sau fara a sta cu grija faptului ca trebuie sa fie atenti cu o alta persoana.

In definitiv, acestia si-au schimbat ritmul de viata pentru a te ajuta. Asadar, stabileste din timp cat anume vei sta la gazdele tale.

Pasul 3. Arata-ti recunostinta

Gazda ta investeste timp, energie, rabdare, dar si bani in plus pentru mancare si utilitati, totul pentru ca tu sa te simti bine. Incearca sa intoci acest favor prin mici gesturi care cu siguranta vor face diferenta. De exemplu, ar fi dragut daca ai aduce la cina o sticla de vin sau daca ai intampina-o pe gospodina casei cu un buchet de flori.Daca vii dintr-o zona mai speciala, cu un specific diferit, atunci un suvenir inspirat din traditiile locale ar putea fi suficient.

Pasul 4. Mentine spatiul curat&

Chiar daca ai camera ta sau urmeaza sa imparti spatiul cu cineva, ar trebui sa iti mentii in permanenta lucrurile in ordine. Aflandu-te in casa altcuiva, inevitabil gazda va observa modul in care tu folosesti lucrurile existente. Nu iti lasa patul nefacut si nu iti arunca hainele peste tot.

Incearca sa tii toate lucrurile la un loc, intr-un spatiu cat mai restrans, pentru a nu deranja. De asemenea, pentru rufele murdare cere un saculet special sau intreaba unde le-ai putea depozita si spala.

Fii atent atunci cand manevrezi obiecte voluminoase, murdare sau cand mananci. Evita sa produci pagube si sa iti superi, astfel, gazdele. Daca la tine acasa lucrurile sunt asezate pe unde se nimereste, acum nu ar trebui sa deranjezi prea mult ordinea celorlalti. In felul acesta, vei lasa o impresie placuta in urma ta.

Pasul 5. Foloseste baia cu masura

Intreaba-ti gazdele daca au un anumit program in functie de care trebuie sa foloseasca baia. Poate ca tu te afli in concediu, insa acestia isi continua viata de zi cu zi. Asadar, acorda-le prioritate daca au nevoie sa se pregateasca pentru serviciu sau alte intalniri importante.

Fiind un spatiu care necesita curatenie permanenta, incearca sa mentii cat mai mult spatiul curat. Uita-te in urma ta inainte de a iesi din baie si observa daca ai lasat fire de par pe jos, pasta de dinti in chiuveta, obiecte de igiena personala lasate la intamplare etc.

Pasul 6. Respecta-ti gazdele

Daca iti place sa umbli sumar imbracat atunci cand te afli in casa, adu-ti aminte ca esti intr-un spatiu strain, asa ca nu iti vei putea pastra acest gen de obiceiuri. Stii ca noaptea ai probleme cu sforaitul? Da o fuga pana la farmacie si afla ce remedii exista pentru astfel de afectiuni. Incearca sa nu iti jignesti gazdele printr-un comportament care, in casa altcuiva, ar putea parea neadecvat.

Pasul 7. Nu iti tine gazdele de vorba sau in oras pana seara tarziu

Chiar daca gazdele iti sunt rude sau prieteni apropiati si abia asteptai sa petreci timp cu acestia, ar fi indicat sa le respecti pe cat posibil programul, si implicit, orele de odihna. Intreaba la ce ora trebuie sa inceapa serviciul a doua zi si incearca sa nu te trezesti mai tarziu decat acestia, pentru a nu-i obliga sa mearga pe varfuri de teama de a nu te deranja, mai ales cand este vorba despre un spatiu relativ restrans.

Pasul 8. Evita sa faci galagie

Daca ai chef sa asculti muzica la volum maxim sau iti place sa dai televizorul mai tare cand te uiti la stiri, nu iti supune si gazdele unui asemenea tratament. Adu cu tine o pereche de casti cu un fir destul de lung, pentru a nu te simti nicio clipa inconfortabil.

Gazdele tale poate sunt obosite dupa o zi lunga, asa ca nu ii deranja prin obiceiurile tale. Daca esti o persoana care vorbeste tare, incearca sa iti limitezi volumul atunci cand te afli in casa altcuiva. Nu cred ca vrea cineva sa iti asculte conversatiile, mai ales cand este vorba de spatii care nu beneficiaza de o acustica prea buna.

Ia seama si de vecinii gazdelor tale. Nu tranti usile de la lift sau de la bloc si nu sta la discutii in spatii comune cum ar fi scarile de bloc, holurile etc.

Pasul 9. Ajuta la pregatirea si asezarea mesei

Nu astepta sa ti se serveasca mancarea de fiecare data. Arata-te disponibil sa ajuti la pregatirea mesei sau intreaba daca gazdele tale prefera ca tu sa iti prepari singur ceea ce doresti sa mananci. Daca o sa mancati toti impreuna, atunci ofera-te sa ajuti la strangerea mesei, spalarea vaselor, ducerea gunoiului etc. Daca vrei sa impresionezi, ai putea sa gatesti tu cina intr-o seara sau sa iti inviti gazdele sa luati masa in oras.

Pasul 10. Ofera-te sa platesti utilitatile

O noua persoana in casa inseamna cheltuieli mai mari. Chiar daca nu ti se pare ca tu consumi foarte mult, toate lucrurile marunte se aduna: apa, electricitate, mancare, detergenti etc. Ofera-te sa platesti cheltuielile, iar daca esti refuzat, compenseaza cu articole pe care le vei folosi zi de zi: cereala, cafea, apa, ceai, detergenti etc.

Citeste si:

Cum sa te porti atunci cand dormi in casa prietenilor sau a rudelor II

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului