Nunta

#voal #pantofi #nunta #obiceiuri #cavaler de onoare

Traditii obscure de nunta

Nunta a fost din cele mai vechi timpuri un izvor nesecat de traditii nascocite de oameni pentru a marca acest eveniment special, cateodata in moduri realmente obscure. De pilda, faimosul voal al miresei, un simbol al ceremoniilor nuptiale din lumea intreaga, era ales in Roma Antica suficient de lung si de lat, incat sa serveasca purtatoarei si ca giulgiu la sfarsitul vietii.

Probabil te mai amuzi si tu de unele traditii de nunta de care ai mai auzit de-a lungul timpului, precum dansul gainii si alte momente distractive de acest tip. Iata de ce vrem sa te uimim cu o serie de cutume cu adevarat obscure, din timpuri stravechi, care sa iti demonstreze ce poate nutri imaginatia omului in fata evenimentelor unice in viata, asa cum este nunta.

Cavalerul de onoare

La nuntile din prezent, cavalerul de onoare este un personaj principal, cel desemnat sa stea in stanga mirelui si sa il asiste cu zambetul pe buze pana la final. In trecutul indepartat, sarcinile cavalerului de onoare erau mult mai "macabre".

In unele sate din Vestul Salbatic, cu populatie feminina restransa, un barbat care dorea sa se casatoreasca delega un camarad apropiat sa ii ... fure o sotie din localitati invecinate. Bietele Eve care se deplasau pe ulita neinsotite, prin anii 1800, riscau oricand sa fie rapite de un cavaler de onoare aflat in misiune. Odata ajunse in "posesia" mirelui, fetele nu erau lasate sa riposteze.

Rolul cavalerului de onoare era la fel de important si in timpul ceremoniei, intrucat el era paznicul dedicat al miresei silite sa se marite. Orice incercare a rudelor fetei sa o salveze era oprita de cavaler, iar odata ce legamantul era oficializat, fata ramanea pururea in bratele mirelui impus.

Voalul miresei

In Roma Antica, miresele se apropiau de viitorul sot purtand un voal imens, care le acoperea din cap pana-n picioare. Acest accesoriu era croit special pentru a servi si ca giulgiu la moartea purtatoarei! Desi sinistra, traditia respecta totusi principiile reciclarii atat de promovate in zilele noastre.

In alte culturi stravechi, voalul era opac si greu de indepartat, deoarece mirii isi vedeau pentru prima oara miresele in ziua nuntii. Pe atunci, casatoriile aranjate erau singura optiune.

Pantofii miresei

In Egiptul Antic, tatal miresei ii "transfera" mirelui autoritatea asupra fetei, descaltand-o la finalul nuntii si daruindu-i acestuia pantofii. Mirele o lovea apoi in cap pe sotia sa cu incaltamintea, in semn de ocupare a pozitiei de "stapan".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare