Nunta

#studiu #tineri #casatorie #evitare casatorie

Studiu: Tinerii, tot mai putin pregatiti pentru casatorie. Iata motivele!

Casatoria nu mai este o varianta pentru multe dintre cuplurile contemporane. Cel putin asta releva un studiu recent publicat de The Guardian. Trendul descendent al casatoriilor este mentinut de criza economica, dar si de teama unui divort.

Rata casatoriilor a scazut dramatic in ultimul deceniu in toata Europa si nu numai. Numarul de nunti a ajuns la un minimum istoric in Franta si in Spania si a scazut si in alte tari de traditie catolica sau protestanta precum Italia, Irlanda, Polonia si Portugalia, arata datele nationale si europene. Iar Romania se inscrie si ea pe acelasi trend. Doar in unele parti din Peninsula Scandinavica, in Tarile Baltice si in Germania institutia casatoriei si-a pastrat valoarea.

Statisticile arata ca tendinta tinerilor este de a nu mai formaliza relatia, preferand concubinajul si evitand, astfel, asumarea unor responsabilitati. In Italia, spre exemplu, anul trecut s-au inregistrat putin peste 200.000 de casatorii, fiiind rata cea mai scazuta de la Primul Razboi Mondial incoace.

Cauzele declinului

In incercarea de a explica aceasta tendinta, cele mai invocate cauze tin de evolutia economica a societatii, mai precis banii sunt principala problema. "Declinul este foarte important si depaseste toate asteptarile", a spus presedintele institutului italian de statistica, Antonio Golini, citat de The Guardian. In opinia lui, pe langa cauzele economice, mai exista si cauze culturale pentru acest fenomen.

Astfel, institutia casatoriei a devenit mai putin importanta din punct de vedere religios si civil, pentru ca multi tineri traiesc impreuna fara sa se casatoreasca. Varsta medie la care tinerii se casatoresc in Spania este de 37,2 ani pentru barbati, cu 10 ani mai mult decat in anii 1980. "Casatoria a fost, in mod traditional, un ritual de trecere la maturitate, dar si-a pierdut esenta ei", a declarat Castro-Martin, profesor in cadrul unui institut de cercetare demografica din Spania.

Si in Polonia, numarul de nunti a scazut anul trecut, in conditiile in care aproape jumatate dintre adultii cu varste intre 25 si 34 de ani inca locuiesc cu parintii lor.

Teama de divort

Numarul casatoriilor s-a diminuat si in Statele Unite cu peste 40% fata de anii '60. Potrivit studiilor, 60% din tinerii care locuiesc impreuna refuza sa se casatoreasca din cauza consecintelor emotionale si materiale pe care le-ar presupune un divort.

Sursa foto: westsidebehavioralcare.com

  •   2014-08-14
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Gabriela Jianu

Vezi toate articolele

Articole din nunta

Sfatul expertului

Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala: Comunicarea asertiva si rolul ei in mentinerea relatiilor

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Da! Si barbatii sufera de depresie

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii