Iubiri celebre

#povesti de iubire #iubiri celebre #mihai eminescu #iubire

Mihai Eminescu, amantul feroce. Cum si-a trait iubirea "poetul nepereche"

Toata lumea stie iubirea nemasurata pe care Mihai Eminescu i-a purtat-o Veronicai Micle. Putini au aflat insa ca marele poet era un patimas, care a iubit de-alungul vietii o multime de femei, cele mai multe mai in varsta decat el.

Sensibil, romantic si extrem de frumos. Asa il descriu cei care l-au cunoscut pe Mihai Eminescu. S-a vazut asta si in scris, in marile poeme care vorbesc tocmai despre iubire. Prin patul si inima lui Eminescu, chiar si in timpul relatiei cu Micle, au trecut actrite, nemtoaice, croitorese, taranci si casnice, scrie adevarul.ro.

Vesnic indragostit

Eminescologii vorbesc despre prima iubire a poetului ca fiind o fata de la tara, Cassandra, care a murit foarte tanara, la 16 ani.

Inima zburdalnica, Mihai Eminescu se pare ca s-a lasat de scoala, mai exact dupa terminarea clasei a doua a ciclului 2 gimnazial, si a fugit cu o trupa de actori, dar nu din cauza mortii lui Aaron Pumnul, asa cum s-a speculat, ci pentru ca se indragostise de o actrita cu trei ani mai mare. A urmat o alta actrita, iubita insa de mai multi barbati. Femeia era mai in varsta decat el cu 10 ani.

Sursa foto: adevarul.ro

"Aceasta Eufrosina era de o rara frumusete si, mai mult, gratie atractiilor fizice, izbutise sa se faca iubita de public. Actrita de mana a doua, ea nu e o vestala, are amanti care o intretin si nu respinge nici dragostea romantica a lui Eminescu", scria George Calinescu in lucrarea biografica, "Viata lui Mihai Eminescu".

Veronica Micle, iubirea suprema

Sursa foto: jurnalul.ro

La Viena, acolo unde Eminescu a urmat, din 1869, cursurile Facultatii de Filosofie si de Drept, a cunoscut-o pe Veronica Micle, o tanara de aceeasi varsta cu el, dar care era casatorita de la 14 ani. S-au indragostit nebuneste si si-au jurat iubire vesnica.

Doar ca poetul nu reuseste sa-i fie tocmai fidel. La scurt timp, imbatat de aburii alcoolului, a si inselat-o cu fiica unui lautar, Natalita. A urmat apoi o frumoasa croitoreasa cu ochi albastri, apoi o scriitoare nemtoaica din suita reginei Elisabeta I a Romaniei, Mite Kremnitz.

Pana sa se intoarca definitiv la Veronica Micle, Eminescu s-a mai indragostit si de o femeie divortata, verisoara lui Ion Luca Caragiale, cu 10 ani mai mare, despre care el insusi spunea ca "era o femeie planturoasa".

Cu toate acestea, scrie adevarul.ro, expertii spun ca iubirea cea mai mare a lui Mihai Eminescu a fost Veronica Micle, pe care a iubit-o pana la sfarsitul vietii. S-au cunoscut in 1872 si i-a despartit doar moartea poetului, in 1889.

Sursa foto principala: cancan.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului