Dragoste

#fericire #menopauza #viata sexuala #satisfactie sexuala

Viata sexuala si fericirea, interdependente pentru femei

Daca pana acum legatura dintre viata sexuala si gradul general de fericire si multumire a fost doar intuita, acum oamenii de stiinta au demonstrat ca femeile cu o viata sexuala implinita duc o viata mai fericita.

Indiferent de varsta, legatura dintre viata sexuala si fericire nu mai poate fi negata, cel putin in cazul femeilor, arata un studiu realizat la Universitatea Monash din Australia si publicat in Journal of Sexual Medicine.

Legatura dintre viata sexuala si calitatea vietii este adesea luata in serios doar in cazul barbatilor, unde disfunctia erectila are zeci de tratamente. Cand vine insa vorba de dorintele sexuale ale unei femei, putini se grabesc sa rezolve problema.

Noul studiu, realizat pe un esantion de 300 de participante, a demonstrat legatura dintre viata sexuala si fericire, fara sa poate concluziona insa final asupra legaturii cauza efect intre cele doua.

Spre deosebire de multe alte studii, cercetarea nu a fost finantata de o companie farmaceutica ci de Consiliul National pentru Sanatate si Cercetare Medicala din Australia.

 

Calitatea vietii si viata sexuala


Rezultatele obtinute au demostrat o legatura puternica intre viata sexuala si fericire si dupa menopauza. Diferenta dintre calitatea vietii femeilor cu o viata sexuala sanatoasa si cele neimplinite sexual a fost comparata de cercetatori cu diferenta dintre o femeie sanatoasa si una care sufera de dureri cronice.

La studiu au participat femei cu varsta intre 20 si 65 de ani, dintre care aproximativ jumatate trecusera de menopauza. Mai mult de 140 de femei dintre cele 300 s-au declarat nemultumite de viata lor sexuala, dintre care jumatate aflate in postmenopauza.

Timp de 28 de zile, participantele au notat intr-un calendar activitatile sexuale si au raspuns la numeroase chestionare cu privire la gradul de satisfactie sexuala si starea generala.

Intrebarile din chestionare au inclus detalii despre anxietate, depresie, veselie, autocontrol, sanatate si vitalitate. Cea mai mare diferenta intre femeile care se declara implinite sexual si cele care au probleme la acest capitol a fost inregistrata in cazul femeilor aflate in postmenopauza, dar si femeile care nu ajunsesera inca la premenopauza au inregistrat diferente semnificative.

 

Depresia si viata sexuala


Cercetatorii spun ca rezultatele arata ca este important ca femeile sa discute cu medicii aceste aspecte. Lipsa dorintei sexuale poate fi tratata, iar o viata sexuala implinita poate duce la o imbunatatire semnificativa a starii generale.

Depresia poate fi provocata si de lipsurile in viata sexuala, iar medicii ar trebui sa aiba acest lucru in vedere inainte de a prescrie medicamente anti-depresive , spun cercetatorii australieni.

Participantele la studiu care s-au declarat nemultumite de viata lor sexuala aveau insa o frecventa mai rara a contactelor sexuale. Media cu privire la activitatea sexuala a fost asemanatoare in ambele grupuri de femei (multumite si nemultumite), diferenta fiind faptul ca, in cazul femeilor nemultumite, partenerul a fost cel care initia cel mai des activitatile sexuale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului