Dragoste

# teama de singuratate #relatii toxice #relatii #psiholog #cuplu # parerea psihologului

Totul despre relatiile toxice si teama de singuratate. Parerea psihologului

De multe ori, in urma unei deceptii in dragoste, spunem: "Nu mai vreau sa iubesc! Nu imi mai trebuie asa ceva! Prefer sa fiu singur/a! - Insa cand spunem "singuri", nu ne referim la solitudine, ci la singuratatea care ne facem sa ne simtim invizibili sau neimportanti".

Psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), afirma ca, daca suntem intr-o relatie care nu ne mai implineste, trebuie sa incetam sa ne mai agatam de celalalt, lucru pe care multi nu il fac din varii motive: comoditate, teama de singuratate, obisnuinta etc.

"Decat intr-o relatie in care te simti singur/a, mai bine singur/a in mod asumat. Singuratatea vizata aici fiind mai mult solitudine, modalitate prin care persoana recurge la introspectie si alege sa isi dedice timp pentru a se vindeca si a reveni la sine. in nici un caz nu inseamna a respinge orice persoana din viata. Daca sufletul va este apasat si traiti suferinta secunda de secunda, plecati din locul in care va e mai mult rau decat bine. Or fi frumoase lucrurile bune, dar daca in balanta sunt mai putine bune decat rele, mai bine va vedeti de drum, separat. Daca insistati sa ramaneti, apreciati partile bune, si nu va mai plangeti mereu de lucrurile rele care se intampla in viata voastra, deoarece atitudinea negativista atrage dupa sine lucrurile rele. Ori va asumati ca traiti intr-o relatie partial placuta (dar nu prea), ori plecati de acolo. Va faceti rau reciproc. Se creeaza antecedentele unor dezamagiri profunde si ale unor rani care se vor vindeca greu. Nimeni nu e fericit intr-o situatie tensionata. Daca nu puteti rezolva si imbunatati lucrurile pe nici o cale, plecati, cu fruntea sus si sufletul impacat", explica psihologul Andra Tanasescu.

Frica ne agata de suferinta

Psihologul afirma ca momentul despartirii doare inevitabil, dar trebuie sa privim viata 30 de zile mai incolo, cand, in mod natural, acele emotii negative vor disparea sau se vor diminua din fiinta noastra si ne vom continua viata.

"Va durea pe moment, dar va scutiti pe amandoi de o suferinta sustinuta pe termen lung. Lasati la o parte frica de a fi singur/a. Este cea mai mare crima pentru relatia de cuplu. Frica de esec. Frica de a pierde. Frica de a fi judecat. Frica de a iubi si de a fi ranit. Frica de... n lucruri. Frica este cea mai mare piedica a noastra, atunci cand o lasam sa ne limiteze. Este utila doar atunci cand ne protejeaza de lucrurile care ne ameninta sanatatea sau chiar viata. In rest, frica nu aduce nimic bun. Doar ne face sa ne agatam unii de ceilalti, sa ne sufocam, agatandu-ne de ceva de nu mai implineste pe nimeni. Din frica ramanem in relatii pe care avem doar iluzia ca le vrem si ca ne implinesc. In realitate, ne agatam de cele 2-3 aspecte care ne plac, ignorand durerea cauzata de restul celor 100 care nu ne implinesc. Reevaluati-va valorile, dorintele, viziunea asupra vietii si apoi luati o decizie asumata.", conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei "Generatia Iubire" si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare