Dragoste

#valentines day #ziua indragostitilor

Sfatul psihologului: Ce facem cu iubirea pe care o primim de Sfantul Valentin

Chiar daca traim intr-o lume profund comerciala, unde totul se vinde si se cumpara, iubirea a ramas printre foarte putinele lucruri care nu costa bani.

Psihologii afirma ca iubirea vine din adancul fiintei umane, nu este o reactie la o situatie exterioara, ci un raspuns la cele mai profunde intrebari despre viata.

“Pseudo-iubirea, care vine dintr-o reactie instinctuala, animalica, din interes sau din atractie pur fizica, este doar un raspuns al corpului, nu al sufletului. Iubirea adevarata este neconditionata, accepta orice se intampla, cu calm, cu pace, nu se identifica cu nimic banal din aceasta lume si vine dintr-o fuziune divina a sufletului, cu inima si mintea. Este clar pentru oricine care a iubit din tot sufletul, cel putin o data in viata, ca dragostea nu este un lucru pamantean, ci este poate singura ramasita care ne conecteaza cu divinul, cu eternitatea”, afirma psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”.

Specialistul crede ca dragostea primita sustine moralul, ridica entuziasmul si energia, aduce incredere individuala, porneste motoarele vointei si ambitiei si dezvolta virtuti ca rabdarea, toleranta, increderea, acceptarea, empatia, compasiunea etc.

“Din nefericire, in ziua de azi, cel iubit are rare momente in care realizeaza toate acestea. El nu poate observa mai des iubirea care vine spre el, din cauza programarilor mentale pe care le are. Si anume, observatiile, judecata, opiniile, parerile pe care mintea lui le genereaza, fara ca acesta sa vrea. Cand cel iubit opreste ceasul, pune cap la cap ce simte si ce observa in raport cu persoana care ii declara dragostea, el va putea atinge stari superioare de existenta, ca beatitudinea, fericirea, implinirea. Aceste stari pot fi traite in intregime, daca cel iubit are puterea sa renunte pentru cateva clipe la parerile si judecatile existente in mintea sa. Parerile, opiniile, judecatile sunt mecanisme de a „vedea” lucrurile din relatie, in raport cu experienta si conjunctura vietii. Acestea sunt reactii, nu raspunsuri. Ele apar in mintea celui iubit ca indoieli, dileme, conditii, urmari, capricii, si nu il pot lasa pe acesta sa simta cu adevarat ce primeste. Tot ce putem face cu iubirea, pe care o primim de Sfantul Valentin sau in oricare alta zi este sa nu o studiem, sa nu incercam sa o intelegem, ci pur si simplu sa o acceptam, sa o experimentam si sa fim recunoscatori pentru acest cadou minunat pe care l-am primit de la Creatorul nostru”, conchide Antrenorul Mintii (foto).

Sursa foto: Crosswalk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare