Dragoste

#cuplu #relatii #sacrificii relatie # sacrificii cuplu

Sacrificiile pe care nu ar trebui sa le faci intr-o relatie

Intr-o relatie de dragoste sau o relatie obisnuita cu cei din jur, una dintre nevoile primordiale ale majoritatii oamenilor este aceea de integrare si acceptare. Cu totii ne dorim sa ne simtim iubiti, acceptati, respectati. Problema apare atunci cand concesiile normale pe care le faci pentru ca o relatie sa mearga devin sacrificii care ajung sa te distruga ca individ. Afla care sunt sacrificiile pe care nu ar trebui sa le faci niciodata intr-o relatie.

Sacrificiul corect versus sacrificiul gresit

Pentru a intelege de ce nu este bine sa te pui pe ultimul loc, este important sa intelegi diferenta dintre sacrificiile care trebuie facute in relatiile cu ceilalti si cele care sunt gresite.

Un sacrificiu bun si constructiv trebuie sa-l faci atunci cand ai fost singur multa vreme si incepi o relatie sentimentala. Daca pana acum luai decizii numai pentru tine, de acum inainte trebuie sa te gandesti la amandoi. In sfera profesionala, uneori, pentru ca proiectul sa aiba succes, trebuie sa-ti infranezi nevoia de a controla totul, permitand inovatia. In relatiile cu cei din familie, un sacrificiu bun este atunci cand inveti sa inlocuiesti ranchiuna cu iertarea.

In schimb, sacrificiul gresit este cel in care iei o decizie in detrimentul tau pentru a face bine, dar obtii rezultate negative. Iata in continuare cateva tipuri de sacrificii gresite, pe care ar trebui sa le eviti in relatiile cu cei din jur:

Incercarea de a fi pe placul altora versus a fi tu insuti

Unii spun ca este bine sa fii tu insuti in toate situatiile. Altii spun ca sunt mai importante aparentele. In realitate, nu este vorba despre cum te imbraci si ce vorbesti, ci despre cine esti cu adevarat.

De exemplu, daca ai un talent pe care vrei sa-l exploatezi dar se fac presiuni asupra ta sa alegi o alta activitate, ai de ales intre a fi ceea ce-si doresc altii si a fi ceea ce esti in realitate. Este firesc sa fii adaptabil in viata si chiar sanatos, dar nu si atunci cand renunti la tine complet si ajungi sa te privesti ca pe un strain.

Specialistii in relatii sunt de parere ca o indepartare prea mare de individualitatea noastra este reteta sigura pentru nefericire.

Cei care in relatia de cuplu nu se simt in largul lor si incearca mereu sa-si impresioneze partenerul ar trebui sa stie ca acesta este dovada incompatibilitatii lor. In cuplurile reusite, cei doi se poarta firesc, neincercand sa para cineva mai bun, mai sexy, mai inteligent etc.

Negarea individualitatii, a ceea ce ne face unici, ii face pe oameni sa se simta nedemni, lipsiti de valoare, neiubiti. Un lucru pe care il au in comun acesti oameni este teama ca ceilalti ii vor respinge.

Respingerea sansei la propria fericire

Un alt sacrificiu gresit este intalnit la persoanele care isi refuza sansa la fericire. Astfel de persoane au suferit traume care le impiedica sa se bucure de lucrurile bune din viata lor.

Cineva provenit dintr-o familie cu abuzuri sau care a avut o relatie abuziva poate sa fie incapabila sa accepte o situatie buna. In astfel de cazuri, persoana in cauza cauta motive sa puna capat acelei situatii fericite din sentimente de vinovatie sau pentru ca nu mai stie sa aprecieze acest lucru.

Foto: toopfun.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare