Dragoste

#dragoste # relatia platonica # relatie amoroasa

Relatia platonica - cum functioneaza?

Relatiile platonice au facut obiectul a nenumarate carti, filme si sitcomuri, pe buna dreptate: acestea sunt foarte controversate pentru ca in timp ce unii sustin ca le practica, altii sunt de parere ca asa ceva nu exista sau nu se termina intr-un mod prea fericit.

Despre acest gen de relatii se vorbeste de foarte multa vreme, iar dispute vor exista intotdeauna, insa in principiu acestea pot avea doua doua finaluri: pot crea o serie de frustrari care vor exista pe termen lung sau pot duce la relatii bazate in primul rand pe incredere, respect si foarte multa iubire sincera.

 

Ce este o relatie platonica?

 

O relatie platonica poate fi definita destul de simplu ca fiind o relatie intre doua persoane de sex opus, desfasurata fara sa aiba loc relatii intime sau sentimente de iubire. Despre relatiile platonice se poate spune mai mult ca au loc la nivel emotional si ca se asemana foarte mult cu relatiile clasice de prietenie, insa intr-o maniera mult mai intensa.

De obicei, persoanele care au nevoie de sprijin emotional si se feresc de relatiile amoroase care implica sex cauta un partener cu care sa imparta o relatie platonica. Intr-un astfel de „parteneriat” cei doi isi impart neplacerile si frustrarile adunate de-a lungul unei zile, isi impartasesc secretele, se sfatuiesc si petrec timp de calitate impreuna, insa relatia lor se opreste in acest punct.

Partea proasta este ca anumite persoane, desi se afla deja intr-o relatie amoroasa , prefera sa se implice si intr-o astfel de relatie platonica, fara ca uneori sa realizeze acest lucru. In acest sens, persoana implicata in ambele relatii, va ajunge la un moment dat sa fie nevoita sa renunte la una dintre cele doua relatii, de cele mai multe ori, la cea amoroasa. Sunt foarte putini parteneri care accepta ca iubita/iubitul, sa aiba o relatie stransa cu o persoana de sex opus, chiar daca nu este vorba despre sex.

 

De ce apar relatiile platonice?

 

De cele mai multe ori, relatiile platonice apar pentru ca anumiti oameni nu isi pot impartasi toate gandurile cu persoane de acelasi sex si sunt mult mai deschise in fata persoanelor de sex opus. Si oricum ar fi, in mod normal ne simtim mai atrasi si mai deschisi fata de persoanele de sex opus.

De obicei, femeile sunt cele care opteaza pentru relatiile platonice, barbatii find mai interesati de relatiile intime si mai putin de comunicare si dezvaluirea celor mai intime ganduri.

Chiar si asa insa, femeile pot ajunge sa se simta foarte atrase de barbatii cu care se afla intr-o relatie platonica si sa ajunga in acest fel intr-o relatie intima. Din acel moment, continuarea relatiei celor doi depinde in mare parte doar de modul in care a decurs relatia pana atunci, dar si de nivelul la care se afla pe alte planuri, cum ar fi cel sexual.

 

Ce trebuie sa faci daca vrei sa ai o relatie platonica

 

In primul rand, nu trebuie sa cauti sau sa alegi un partener in acest sens, ci sa lasi lucrurile sa curga de la sine. Partenerii dintr-o relatie platonica trebuie sa se gaseasca in mod intamplator sau cel putin la acest tip de relatie sa se ajunga intr-un mod neintentionat pentru ca firul actiunii sa decurga intr-un mod cat mai firesc.

De asemenea, este esential sa discuti de la inceput cu cealalta persoana si sa ii spui ce anume cauti, daca relatia s-ar putea sau nu sfarsi cu o relatie de iubire sau daca vrei sa pui punct in momentul in care simti ca exista aceasta posibilitate.

 Esti singur/a, ai peste 35 de ani si iti cauti jumatatea? Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro - singurul site unde primesti ajutorul specialistilor (consilier in relatii si cuplu si consilier de imagine). Click AICI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare