Dragoste

#probleme cuplu #casatorie #rutina #relatie de cuplu #probleme casnicie

Problemele celui de-al doilea an de casnicie

Multi cinici cred ca dragostea dureaza trei ani. Acest mit este insa bazat pe un sambure de adevar, problemele celui de-al doilea an de casnicie.

Cei mai multi parinti au auzit de teribila varsta de doi ani, moment in care copilul devine tot mai dificil si are crize puternice de personalitate. Casniciile trec prin probleme similare in al doilea an, odata cu disparitia entuziasmului initial. Perioada dificila poate fi depasita cu efort de un cuplu care isi pretuieste relatia sau poate duce la destramarea relatiei si divort.
 

Al doilea an de casnicie: revenirea la realitate?


Abia in al doilea an de casnicie, multe cupluri se lovesc de evidenta faptului ca relatia de cuplu nu va merge de la sine. Din contra, o relatie fericita implica sacrificii, compromisuri si efort.

Creierul te pacaleste atunci cand te indragostesti si produce endorfine in exces. Centrii placerii sunt stimulati de multe gesturi ale persoanei iubite la inceputul unei relatii. Fericirea unui indragostit nu dureaza insa la nesfarsit.

Dupa primii doi-trei ani ai relatiei, nivelul acestor hormoni revine la normal, astfel ca entuziasmul pentru persoana iubita este pus in pericol. Acesta este momentul in care multe relatii pot ceda, in timp ce altele se intaresc pe baza unei compatibilitati adevarate intre parteneri.

Lucruri care la inceput nu implicau niciun pic de efort pot fi percepute dupa doi ani de casnicie ca o sarcina dificila. Chiar si impartasirea sentimentelor cu persoana iubita poate fi mai dificila acum decat la inceput.

Tranzitia poate fi problematica, iar ambii parteneri se pot simti nemultumiti de actiunile si gesturile celuilalt. Comunicarea este deosebit de importanta si poate ajuta un cuplu sa depaseasca aceasta perioada.
 

"La inceput nu erai asa..."


Primul impuls atunci cand lucrurile nu mai merg ca pe roate este sa dai vina pe partener, care s-a schimbat sau nu mai este la fel de atent la nevoile tale.

Schimbarile afecteaza insa amandoi partenerii si solutia pentru depasirea lor este comunicarea si stabilirea unor prioritati comune.

Rutina casnica si cea sexuala ameninta cel mai mult in aceasta perioada fericirea unui cuplu. Cel mai mare pericol este presupunerea ca relatia are o problema ce nu poate fi rezolvata. De fapt, cele mai multe cupluri trec prin aceleasi dificultati si supravietuiesc luptand impreuna pentru binele relatiei.
 

Ce poti face pentru a depasi cu bine al doilea an de casnicie?


Frustrarile provocate de actiunile partenerului nu sunt un semnal de alarma ce prevesteste sfarsitul. Aceste sentimente sunt perfect normale. Ele devin insa nocive in lipsa comunicarii directe, pe masura ce se aduna.

Amandoi partenerii acorda de obicei mai putina atentie relatiei in acest stadiu ca la inceput. Grijile cotidiene, stresul de la locul de munca sau problemele financiare te pot face sa vezi mai ales partile negative ale relatiei.

Pentru a depasi cu bine primii ani ai relatiei si al doilea an al casniciei, este important sa-ti mentii mintea deschisa. Elimina rutina si surprinde-ti partenerul. Plictiseala este cel mai mare dusman al entuziasmului si iti poate distruge relatia de cuplu la care tii.

Sursa foto: Chaloyee.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare