Dragoste

#plans #relatie #atractie

Plansul femeilor, pericol pentru relatia cu un barbat?

Unele femei apeleaza adesea la plans pentru a-i convinge pe barbatii din viata lor sa le faca pe plac. Ajuta lacrimile sau pun in pericol relatia?

Un studiu recent arata ca lacrimile femeilor obtin o reactie de respingere din parte barbatilor. Semnalul de alarma dat de plans este si chimic, nu doar vizual, arata concluziile oamenilor de stiinta.

Cercetatorii de la Weizmann Institute of Science din Israel au pus la cale un test care sa determine reactia barbatilor la lacrimile unor femei necunoscute.

Cei 24 de barbati care au participat la test au avut de mirosit lacrimi colectate de la femei care au plans in timp ce vizionau un film trist si solutie salina . Pentru a se asigura ca efectul lacrimilor nu este afectat de mirosul pielii, oamenii de stiinta s-au asigurat ca solutia salina folosita a curs pe obrajii acelorasi femei, inainte sa fie colectata.

Barbatii au fost rugati sa se uite la mai multe poze cu femei, in timp ce miroseau lacrimi sau solutie salina. Subiectii au vazut aceleasi poze, de doua ori. Prima oara au mirosit lacrimi adevarate, iar a doua oara solutie salina.

Oamenii de stiinta le-au cerut barbatilor sa noteze fiecare poza in functie de atractia sexuala, subiectii nestiind ce lichid miros. Toti barbatii au spus ca lichidul mirosit a fost inodor.

Testele au arata ca, atunci cand miroseau lacrimile, barbatii erau mai putin atrasi de femeile din poze ca atunci cand miroseau solutia salina.

Mai mult, testele cercetatorilor au aratat ca nivelul testosteronului a scazut atunci cand barbatii miroseau lacrimi adevarate, iar centrii nervosi din creieri asociati sexului aveau o activitate incetinita.

Concluzia cercetatorilor este ca lacrimile emotionale contin feromoni care controleaza dorinta sexuala a barbatilor, lucru ce poate afecta si relatia emotionala dintre o femeie si un barbat.

 

Care este rolul plansului?

 

Oamenii de stiinta nu au inca o explicatie pentru lacrimile produse de plansul provocat de o reactie emotionala.

Rolul plansului nu poate fi explicat nici de evolutionisti, care nu stiu de ce plansul a fost pastrat de-a lungul evolutiei umane.

O explicatie posibila arata ca, atunci cand plangem, vederea ne este afectata, iar acesta ar putea fi un semnal pentru adversari ca nu pregatim un atac.

Un psiholog citat de Los Angeles Times sustine ca efectul lacrimilor asupra barbatilor ar putea fi o modalitate prin care femeile pot respinge avansurile nedorite ale barbatilor, insa aceasta concluzie ramane deocamdata pur teoretica .

Rezultatele cercetarii oamenilor de stiinta israelieni nu se limiteaza doar la apetitul sexual. Excitatia are si o componenta agresiva, iar lacrimile s-au dovedit eficace in calmarea acestor impulsuri.

 

Lacrimile si efectele lor

 

Biochimistul american William Frey a descoperit ca lacrimile produse de reactii emotionale sunt diferite de cele cauzate de iritatii ale ochilor sau de durere.

Lacrimile emotionale contin o concentratie mai mare de prolactina, un hormon prezent in cantitate mai mare in organismul femeilor. Ele plang in general de patru ori mai mult ca barbatii.

Cercetatorul a mai descoperit ca lacrimile provocate de emotii puternice contin si o endorfina numita encefalina, care are un efect anestezic .

Lacrimile ar putea fi astfel si o modalitate de a lupta cu durerea, intarind credinta populara ce spune ca "te simti mai bine dupa ce plangi".

In timp ce oamenii de stiinta analizeaza in continuare componenta si rolul plansului, ramane evident  faptul ca lacrimile au un efect puternic, fie prin componenta vizuala, fie prin cea chimica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare