Dragoste

#sarcina #preconceptie #bebelus #decizia de a avea un copil

Intrebari pe care sa ti le pui inainte de a avea un copil

decizia de a avea un copil nu este intotdeauna usoara si trebuie sa cantaresti toate sacrificiile necesare si schimbarile in viata ta inainte de a te hotari sa aduci pe lume un bebelus.

Daca viata in doi abia a inceput, afla care sunt cele mai importante intrebari pe care sa ti le pui inainte de a lua decizia de a avea un copil.
 

Ai timpul necesar pentru un copil?


Venirea pe lume a unui copil implica schimbari drastice in viata ta, ce iti pot afecta si cariera. Spune adio orelor suplimentare la serviciu, dar si timpului dedicat distractiei in weekend.

Responsabilitatea de parinte implica punerea copilului pe primul loc in lista ta de prioritati si acest lucru iti va schimba radical viata dupa nastere .
 

Cum stai cu banii?


Cheltuielile cu un bebelus nu sunt nesemnificative nici macar atunci cand micutul tau va fi perfect sanatos. Daca insa copilul tau va avea nevoie de un regim alimentar special sau de medicamente in primele luni de viata, asteapta-te la cheltuieli mari.

Daca situatia financiara este nesigura este nesigura pentru amandoi parintii, nasterea bebelusului va tensiona si mai mult situatia.
 

Ai destul spatiu?


Chiar daca un copil poate fi crescut si intr-o garsoniera, nevoile tale de spatiu ar putea creste dupa nastere. Cauta din timp o solutie daca ai o problema cu spatiul. In ultimele luni de sarcini nu vei fi in cea mai bun forma pentru o mutare, iar imediat dupa nastere schimbarea domiciliului va fi si mai dificila.
 

Ai o relatie puternica?


Cei mai multi parinti spun despre copii ca merita orice efort si ca viata lor, chiar daca s-a schimbat, a devenit mai buna. Tine cont de faptul ca vei avea mult mai putin timp pentru partenerul tau dupa nasterea copilului , iar viata voastra sexuala si emotionala poate suferi.

Daca aveti viziuni diferite asupra modului cel mai bun de a creste un copil, ar fi mai bine sa rezolvati aceste probleme inainte de a aduce pe lume un bebelus.
 

Poti renunta la vacante?


Dupa nastere, flexibilitatea programului tau dispare aproape complet si vei fi nevoita sa renunti la multe vacante sau weekenduri la munte si la mare. Chiar daca ai cu cine sa lasi micutul, o bona, parinti sau socri , ai putea descoperi ca te simti vinovata cand pleci intr-o vacanta sau ca pur si simplu nu te simti bine departe de micut.

Cel putin in primele luni de viata, copilul nu ar trebui sa calatoreasca, deoarece poate fi expus unui numar mare de microbi si se poate imbolnavi cu usurinta.
 

Esti pregatita sa renunti la controlul asupra propriului corp?


Schimbarile prin care va trece corpul tau in timpul sarcinii, al nasterii si al alaptarii nu sunt neglijabile. Va trebui sa-ti controlezi cu atentie alimentatia si sa renunti la toate viciile pe timpul sarcinii dar si sa accepti kilogramele in plus, care s-ar putea dovedi dificil de inlaturat dupa nastere.
 

Care sunt planurile tale pe termen lung?


Daca ai pus intotdeauna cariera pe primul loc si te vezi director de companie in 10 sau 15 ani, decizia de a face un copil trebuie cantarita cu multa atentie. Nasterea unui bebelus iti va afecta puternic urmatorii 18 ani si daca simti de pe acum ca ai putea fi coplesita de regrete, nu te grabi si fa acest pas atunci cand te simti pregatita si partenerul tau este la fel de hotarat ca isi doreste un copil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare