Dragoste

#infidelitate #adulter #relatie

Infidelitatea cu o femeie sau cu mai multe. Ce e mai rau?

Infidelitatea poate insemna sfarsitul pentru multe casnicii. Atunci cand premisa relatiei este monogamia , infidelitatea poate distruge orice legatura emotionala. Exista insa grade de infidelitate ? Sa fie mai rau daca te inseala doar o data sau in repetate randuri?

Fidelitatea este, in acceptiunea celor mai multi sociologi, elementul central al unei casnicii. Infidelitatea este problema cu sansele cele mai mari de a duce la divort.

Barbatii isi inseala iubitele sau nevestele, de cele mai multe ori, pentru sex. Dar oare este o alegere sau o nevoie biologica?

Oamenii de stiinta de la sectia de Andrologie a Universitatii din Florenta au obtinut cateva rezultate interesante in urma unui studiu realizat cu un grup de barbati infideli. Acestia sunt mai interesati de sex (atat cu sotia, cat si cu alte alte femei) si au sanse mai mici de a dezvolta probleme de disfunctie erectila.

Oare mii de ani de evolutie sociala nu au reusit sa elimine instinctul de reproducere care ii impinge pe multi barbati sa isi insele sotiile?

In multe relatii, infidelitatea este de doua tipuri: sexuala si romantica. Aventurile unui barbat care se intoarce acasa noaptea tarziu sunt uneori iertate de sotia care ii gateste si ii calca camasile atat timp cat stie ca doar ea este iubita si ca sotul se va intoarce.

Ce se intampla insa atunci cand barbatul inseala femeia pe care o iubeste cu o alta, in repetate randuri? Devine oare varianta "nevoii biologice de reproducere" mai acceptabila?

Multi psihologi sustin ca femeile sunt mai dispuse sa-si ierte barbatii atunci cand le inseala, doar pentru sex, fara intimitate emotionala , iar studiile arata ca femeile sunt mai predispuse sa ierte infidelitatea decat barbatii.

Dupa ce unul dintre parteneri este infidel, cele mai multe relatii devin din ce in ce mai problematice. Absenta increderii intre parteneri duce la mai multe conflicte casnice si, de cele mai multe ori, si la ganduri de divort.

 

Daca te hotarasti sa-l ierti, tine cont de faptul ca amandoi trebuie sa faceti eforturi pentru a restabili increderea in celalalt.

 

Cele trei etape emotionale ce urmeaza infidelitatii:

 

1 Socul initial

 

Prima etapa este cea a emotiilor puternice, care variaza de la furie la auto- invinuire pentru multe femei inselate.

 

2  Armistitiul

 

Dupa socul initial, cele mai multe femei inselate incearca sa intelegea motivele care au dus la faptele barbatului pe care il iubesc. Este o perioada in care ele se retrag fizic si emotional din relatia cu sotul sau iubitul.

 

3  Recladirea increderii

 

Comportamentul barbatului care a fost infidel in aceasta perioada este crucial pentru viitorul relatiei. Daca el isi exprima regretul si arata ca este dispus sa lucreze alaturi de tine la refacerea emotionala, relatia mai are o sansa.

Chiar daca iarta, cele mai multe femei nu uita niciodata faptele sotului si problema infidelitatii poate reveni mai tarziu in certuri conjugale fara nicio legatura. Detaliile infidelitatii vor reveni cu siguranta in discutie, iar fiecare femeie trebuie sa hotarasca cat de mult este dispusa sa ierte. 
 

Care infidelitate crezi ca este mai grava? Sa fii inselata cu o singura femeie sau cu mai multe?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare