Dragoste

#stres #sarbatori de iarna #craciun #combaterea stresului #craciun in familie

Impune limite pentru un Craciun fara stres

Daca vrei sa ai parte de reuniuni in familie fara stres in perioada sarbatorilor de iarna, este necesar sa te protejezi. Afla cum poti impune limite pentru un Craciun fara stres.

Adesea, un pahar de alcool in plus poate provoca situatii neplacute in preajma sarbatorilor. Uitand de spiritul Craciunului, unii fac din reuniunile in familie pretextul pentru reprosuri si comentarii rautacioase.

Indiferent de intentiile bune sau rele ale celor din jur, este important sa stii cum sa impui limite pentru a nu-i lasa sa strice atmosfera de sarbatoare si pentru tine.
 

Nu esti obligat sa accepti orice critica


Accepta faptul ca nu esti obligat sa accepti critici repetate si neplacute, indiferent de datoria morala pe care o simti fata de cei de la care vin (parinti, frati sau bunici).

Poti accepta sa suporti momente neplacute din parte rudelor care isi dau cu parerea despre viata ta, dar nu uita ca este o alegere, nu o obligatie.
 

Nu este necesar sa suferi pentru ca altii sa se simta bine


Atunci cand o ruda iti ofera sfaturi sau critici nesolicitate, ii poti raspunde cu un zambet, urmat de "Sunt multumit de viata mea de acum" sau "Hai sa vorbim despre altceva".

Nu este necesar sa suferi si sa-ti musti limba pentru ca cei din jurul tau sa aiba parte de sarbatori fericite. Lipsa de tact a unor rude poate duce la momente jenante. Acestea nu sunt insa cauzate de raspunsul tau la atacurile celorlalti.
 

Treci de la cuvinte la fapte


Atunci cand situatia nu se imbunatateste, poti trece de la cuvinte la fapte. Cand cei din jur nu sunt dispusi sa-ti respectele limitele, gaseste o modalitate de a parasi situatia.

Cand esti intr-o vizita care devine neplacuta, poti pleca imediat dupa ce masa s-a terminat. Ia-ti la revedere cu caldura de la toata lumea, ca si cum nu ar fi nicio problema. Poti discuta mai tarziu motivul, nu este util sa deschizi subiectul acum, mai ales daca tu si ceilalti ati consumat bauturi alcoolice.
 

Reactia altora si responsabilitatea ta


Nu uita ca cei din jur au datoria de a-ti oferi respect, daca si tu dai dovada de el. Atunci cand tu ai explicat limitele tale si acestea sunt incalcate in mod repetat, responsabilitatea pentru situatie nu iti apartine.

Tine minte ca esti responsabil doar pentru comportamentul tau, nu si pentru al celor din jur, astfel ca situatia creata nu este din vina ta.
 

Explicatii ulterioare


Atunci cand ai parasit petrecerea mai devreme, poti reveni cu un telefon dupa cateva zile. Explica-i gazdei sau rudei care te-a facut sa te simti foarte prost ca tii la ea.

Chiar daca ai plecat mai repede pentru ca nu te simteai bine, este important sa explici motivele pentru ca situatia sa nu se repete. Adu-le aminte rudelor tale ca ii iubesti si ca iti face placere sa petreci sarbatorile alaturi de ei, atunci cand reusesc sa evite subiectele despre care stiu ca sunt sensibile.

In unele cazuri, rudele tale pot protesta, insistand ca esti prea sensibil la glumele lor proaste sau la critici. In aceste momente le poti aduce aminte de faptul ca tu esti receptiv la dorintele lor. Cu putin respect reciproc, sarbatorile de iarna si Craciunul nu vor deveni incarcate de stres.

Sursa foto : W2wministries.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare