Dragoste

#compatibilitate #cuplu

Esti compatibil cu partenerul de viata?

Orice relatie evolueaza odata cu oamenii implicati in ea. Compatibilitatea cu partenerul este vazuta ca o stare de fapt la inceputul relatiei , dar poate fi mai mult decat atat.

Compatibilitatea in cuplu porneste de la personalitate, insa comportamentul fiecaruia se poate modifica de-a lungul unei relatii. Compromisurile si dialogul pot duce la o compatibilitate sporita intre doi oameni care se iubesc.

Poti incerca alaturi de partenerul tau un exercitiu simplu de compatibilitate, care va va arata evolutia acesteia in cadrul relatiei.

 

Cum sa evaluezi compatibilitarea in cuplu

 

Ia doua foi de hartie si scrieti fiecare lucrurile pe care le aveati in comun cand v-ati casatorit. Scrieti apoi partile diferite, in care aveti o compatibilitate mai redusa. Trebuie analizate sapte aspecte distincte:

 

1  Compatibilitatea personalitatilor

 

Personalitatea este cel mai important factor in compatibilitate, dar si cel mai greu de schimbat.

Va intelegeti bine sau va iritati reciproc in anumite momente? Daca unul dintre parteneri este mai relaxat in timp ce celalalt este tensionat constant, s-ar putea ca personalitatile voastre sa nu se potriveasca.

 

2  Compatibilitatea comunicarii

 

Esti direct sau indirect? Unul dintre voi are tendinta sa vorbeasca mai mult? Analizati-va conversatiile si hotarati daca acestea au un ritm placut pentru amandoi.

Atentie la modul in care comunicati atunci cand aveti un conflict: daca tu eviti discutiile in contradictoriu, in timp ce el le provoaca des, aveti un stil de comunicare diferit, iar compatibilitatea in cuplu scade.

 

3  Compatibilitatea rudelor si prietenilor

 

Rudele si familia pot fi o sursa puternica de stres intr-o relatie in care unul dintre parteneri nu este compatibil cu apropiatii celuilalt.

Se simte bine in compania prietenilor si rudelor tale sau ii evita chiar si de sarbatori?

 

4  Compatibilitatea nutritionala

 

Aveti aceleasi gusturi la mancare? Tie iti place mancarea sanatoasa in timp ce el prefera fast food? "Sportul" preferat al unuia dintre voi este mancatul pe canapea, in timp ce celalalt merge la sala?

Diferentele dietetice si de gust pot deveni un obstacol atunci cand unul dintre voi gateste pentru amandoi, iar compatibilitatea in cuplu are de suferit daca nu gasiti o solutie de mijloc.

 

5  Compatibilitatea financiara

 

Cele mai multe certuri in relatiile stabile sunt cauzate de bani.

Aveti acelasi mod de a cheltui banii? Tu esti cumparata in timp ce el cumpara orice din impuls? Cat de compatibili sunteti in prioritizarea cheltuielilor importante pentru amandoi?

 

6  Compatibilitatea educationala

 


Studiile arata ca importanta compatibilitatii in domeniul educational este foarte mare pentru compatibilitatea in cuplu pe termen lung.

Oamenii se simt mai bine intr-o relatie cu cineva care are experiente educationale si profesionale similare si cu care pot imparti aceleasi valori.

 

7  Compatibilitatea intima

 

Modul in care va exprimati partea romantica si sexuala a personalitatii poate fi un argument decisiv pentru compatibilitatea voastra.

De exemplu, daca unul dintre voi prefera contactul fizic apropiat in public, cu imbratisari si saruturi , in timp ce celalalt este deranjat de aceste ipostaze, puteti avea probleme serioase de compatibilitate.
 

Analizati si stabiliti care dintre diferente v-au dat cea mai mare bataie de cap de-a lungul relatiei. Ati facut vreun progres in a le rezolva sau a le accepta?

Ce schimbari ati facut pentru a va adapta unul la celalalt?

Ce schimbari rezonabile pot fi facute in continuare?

Discutati impreuna listele si analizati schimbarile care s-au produs de-a lungul anilor. Chiar daca asemanarile dintre voi au fost fundatia vietii in comun, dialogurile purtate pentru rezolvarea diferentelor sunt cele care au contribuit cel mai mult la starea actuala a relatiei voastre.

Nu uita: compatibilitatea in cuplu nu este o stare de fapt, ci un ideal pentru care trebuie sa depuni efort in orice relatie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare