Dragoste

#relatie de cuplu #cuplu #cearta cuplu #femeie cicalitoare

Esti cicalitoare? Afla ce risti in relatia de cuplu

Persoanele cicalitoare au toate sansele sa-si distruga relatia de cuplu, precum si pe cea cu rudele si persoanele dragi. Daca iti bati la cap partenerul, repetand aceleasi lucruri sau facand o critica permanenta, relatia are de suferit, spun specialistii. Este un comportament destructiv, pe care multa lume il adopta fara sa constientizeze efectele pe termen lung.
 

Cand devii o persoana cicalitoare


In general, oamenii tind sa-i lase pe ceilalti sa se dea cu capul de pragul de sus atunci cand nu sunt implicati emotional. Dupa ce realitatea le confirma ca aveau dreptate, acestia se multumesc sa concluzioneze: "Ti-am spus eu!"

In schimb, cand este vorba despre copii, despre partenerul de viata sau o persoana iubita, atunci este cel mai mare risc sa intervina cicaleala. Suntem pisalogi cu persoanele pe care le iubim cel mai mult, este de parere Molly Barrow, PhD, psihoterapeut si autor de carti de specialitate. Din aceasta cauza, unul dintre parteneri, mai ales sotul, este adesea victima unui astfel de comportament distructiv.
 

De ce nu trebuie sa fii pisaloaga


Specialistii in relatii spun ca repetarea acelorasi nemultumiri si critici transmite un mesaj opus iubirii. Victima isi pierde increderea in persoana respectiva, tinde sa pastreze distanta fata de aceasta si se simte neindreptatita.

"Femeile cicalitoare isi castreaza verbal si emasculeaza sotii, transformandu-i in fiinte pline de resentimente " afirma BJ Gallagher, expert in relatii.

Specialistii sunt de parere ca pisalogeala nu duce niciodata la ceva bun. "Nu poti sa bati pe cineva la cap permanent pentru a se schimba" afirma Cgarles Goodstein, MD, psihoanalist si profesor de psihiatrie la Scoala NYU de Medicina.

Desi la inceput cicaleala pare sa dea roade bune, rezultatele sunt de scurta durata. Simplul fapt ca o persoana devine pisaloaga este dovada cea mai clara ca nu a reusit sa-l convinga pe celalalt sa faca ce trebuie. Pisalogeala nu functioneaza din cauza ca victimei i se atrage atentia asupra unui lucru care deja o face sa se simta prost. Daca o sotie ii reproseaza partenerului iar si iar ca ajunge tarziu acasa, nu face decat sa adanceasca problema.
 

Cum sa eviti pisalogeala


Femeile sunt adesea mai cicalitoare decat barbatii, insa se comporta astfel deoarece le pasa. Cu toate acestea, un astfel de comportament trebuie sa inceteze daca nu doresc sa-si distruga relatia de cuplu.

Greseala este sa-i spui cuiva "problema esti tu". Solutia este sa-i spui "Ne confruntam cu o problema. Hai sa gasim solutii". Este gresit ca sotul sa fie criticat spunandu-i lucruri precum: "Niciodata nu duci gunoiul. De ce nu iei si tu copiii de la scoala? Fa-ti si tu o data in viata ordine in dulapul ala de haine".

In loc de aceste vorbe, ii poti spune "Nu-mi place ca trebuie sa duc gunoiul o data la 2 zile, este greu si miroase. Putem face cu schimbul, te rog?" sau "Maine lucrez pana tarziu. Mergi mai devreme la serviciu, te rog si ia-i tu pe copii de la scoala" sau "De cate ori gasesc hainele tale deranjate, in dulap, nu am liniste pana nu le pun la loc frumos. Uneori, insa, nu am timp si nici chef. Te rog, ai mai multa grija de ele, mi-ai face mie un mare bine".

Sursa foto : gentlemanredux.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare