Dragoste

#cuplu #diferenta de varsta #relatie #varsta in cuplu

Diferenta de varsta intr-o relatie

Persoanele care aleg sa se implice intr-o relatie unde diferenta de varsta este destul de mare, se pot confrunta cu un zid de prejudecati. Familia, prietenii, societatea in general ii catalogheaza pe acestia pe urmatoarele sectiuni: aventurieri, materialisti, don juani, intretinuti.

 

De partea cealalta, cei care nu tin cont de prejudecati sustin ca dragostea nu cunoaste limite, iar varsta poate fi determinanta doar in cazul aspectului fizic.  Noi suntem cei care stabilim, de fapt, ce varsta are gandirea si interiorul nostru.

Daca am alcatui o lista a compatibilitatilor care determina reusita unei relatii, pe ce loc s-ar situa diferenta de varsta? Cu siguranta, un factor mai important decat varsta partenerilor ar fi maturitatea acestora. Exista persoane care au, de exemplu, 50 de ani, dar maturitatea lor este echivalenta cu cea a unei persoane de 30. Nivelul de percepere a lucrurilor si viziunea asupra vietii este influentata si de experienta de viata, mediul social, conditii, etc.

Ne alegem partenerii si in functie de interese si hobby-uri. Daca acestea nu au jucat un rol important de la inceputul relatiei , nevoia gasirii unui punct comun poate mentine o relatie sau o poate desface, pe motivul: “nu avem nimic in comun”. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne gasim copia la indigo, dar in momentul in care cei doi isi pot stabili un ritm impreuna, lucrurile se desfasoara mai usor.

La un moment dat, intr-o relatie stabila intervine intotdeauna perspectiva asupra vietii: casatoria, intemeierea unei familii, concentrarea asupra carierei in detrimentul vietii personale, dedicarea timpului pentru calatorii, etc. In momentul in care exista o neconcordanta in aspectele definitorii ale vietii cuiva, este posibil ca diferenta de varsta sa fie aspectul cel mai usor de confruntat si acceptat.

Si totusi, simti ca ti-ai gasit jumatatea si ca diferenta de varsta chiar nu are efecte negative asupra voastra, insa nu poti sa ingnori parerile celor din jur.

Asigura-te ca aveti o relatie stabila

Se spune ca dragostea invinge orice. Daca aveti o comunicare deosebita si o legatura puternica, atunci deja ati parcurs jumatate din drum. Discutati despre voi doi cu sinceritate si incercati sa aflati unde va situati, ce va doriti de la viata si ce asteptari aveti unul de la celalalt. Avand in vedere ca poate fi vorba de o diferenta de varsta considerabila, atunci nu ar trebui sa va pierdeti timpul cu “copilarii” si sa aflati mai tarziu ca va indreptati in directii diferite. O legatura puternica si o motivatie suficienta va poate ajuta sa treceti mai usor peste rautatile care pot aparea pe parcurs.

Tratati-va cu egalitate

Diferenta de varsta se poate reflecta in nivelul vostru de cunoastere, experiente, notiuni de cultura generala, etc. Evitati sa va purtati ca si cand unul dintre voi ar fi parintele in relatie sau “cel mare”. Aceasta il va determina pe celalalt partener sa se simta inferior. Tratati-va ca adulti care pot lua decizii singuri, fie ca este vorba de curatenia generala, cumparaturi sau situatii cruciale.

Discuta cu familia ta

Discuta cu persoanele care tin la tine si care isi doresc sa te inteleaga asa cum esti. Decat sa asculti ce spun cei din jur, incearca sa comunici cu familia ta si sa le explici situatia. Poate ca la inceput nu vor fi foarte receptivi, dar vor incerca sa iti inteleaga si sa iti accepte optiunea. Nu le ascunde faptul ca intre tine si partenerul tau este o diferenta de varsta pe care tu crezi ca ei nu o pot accepta. Faptul ca le ascunzi aceasta persoana importanta din viata ta ii va rani mai mult. Incearca sa ii obisnuiesti cu ideea treptat, prin vizite, mese in familie, vacante. Daca te vor vedea fericit, mai devreme sau mai tarziu vor accepta situatia.

Fii increzator

Incearca sa intelegi ca, in definitiv, tu esti singurul care are responsabilitate asupra propriei vieti. Toata lumea iti poate oferi sfaturi, pareri, dar tu esti cel care stie de ce anume are nevoie. Nu te lasa influentat de fiecare remarca pe care o auzi. Nu exista o regula care sa spuna exact diferenta ideala de varsta intre doi oameni care se iubesc. Important este sa fii sigur pe sentimentele tale si pe faptul ca amandoi aveti acelasi tel in viata, ingrediente necesare, de fapt, in orice relatie.

Diferenta de varsta intr-o relatie continua sa fie unul dintre subiectele cele mai controversate. Iata cateva pareri pro si contra ale persoanelor care au fost sau inca sunt implicate intr-o astfel de relatie.

Sunt implicata intr-o relatie cu un barbat care are 22 de ani in plus fata de mine. Credeti-ma, se simte diferenta de varsta, nu atat ca aspect fizic , desi se observa, cat mai ales in ceea ce priveste aspiratiile, preferintele, modul de gandire. Considera ca el stie ce este mai bine de facut in orice situatie pentru ca el are experienta de viata, iar eu nu; are tabieturile lui, prejudecati, idei fixe. Se simte...” – Andreea

Am 21 de ani, iar prietenul meu are 33, ne intelegem de minune, in special din cauza diferentei de varsta. El avand o varsta mai inaintata, are si o experienta de viata "mai bogata" si stie cum sa ma faca sa ma simt bine, protejata si mai ales iubita.” - Crina

Am avut ocazia sa cunosc barbati mai in varsta decat mine si nu a mers. Tot timpul aveam senzatia ca, daca gresesc cu ceva, voi fi certata. Vedeam in el o persoana mult mai matura , mai trecuta prin viata , cu mult mai multa experienta si lucrul acesta ma inhiba.” – Ivana

“Prietenul meu este cu 10 ani mai mare decat mine si pot spune ca nu-mi impune personalitatea sa, ci din contra, ma lasa sa cunosc tot ceea ce-mi doresc asa cum vreau eu.” - Iuli

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului