Dragoste

#somn #apreciere #odihna #casatorie #egocentrism

STUDIU: Somnul de calitate, secretul unui mariaj fericit

Somnul de calitate este cel mai nou secret al unei casnicii fericite, se arata intr-un studiu prezentat recent de cercetatorii de la Universitatea Berkeley, California. O odihna temeinica pe timpul noptii ne ajuta sa fim mai putin egoisti, deci mai dornici sa ne concentram pe nevoile partenerului de viata.


Importanta unui somn de calitate a mai fost descrisa in diverse demersuri stiintifice, insa cercetarea intelectualilor americani a pus pentru prima oara semnul egal intre oamenii care dorm bine si casniciile lor armonioase.

Pe de alta parte, partenerii de viata care dorm prost sunt mult mai irascibili in viata de zi cu zi si asteapta mereu sa fie serviti si ocrotiti de sot, fara sa intoarca favorul.

Insomniacii, predispusi divortului

Saptamana trecuta, oamenii de stiinta californieni si-au prezentat concluziile studiului despre somn si succesul in casnicie la intrunirea anuala a Societatii pentru Personalitate si Psihologi Sociali din New Orleans.

Pe langa beneficiile odihnei sanatoase intr-un mariaj, cercetarea scoate la iveala un "diagnostic" important: insomniacii sunt predispusi divortului, pentru ca extenuarea lor se reflecta in comportamentul pe care il au fata de partener.

Cercetatorii au facut cate un jurnal care a inregistrat orele de somn obisnuite ale celor 60 de cupluri examinate (participanti cu varste cuprinse intre 18 si 56 de ani), dar si masura in care partenerii se apreciaza unul pe celalalt. Un test final i-a supus pe indragostiti unei probe speciale, in care s-a putut masura sprijinul pe care si-l ofera reciproc in rezolvarea unor sarcini oarecare. Rezultatele finale arata ca:
 

  • cei care au dormit bine (7-8 de somn neintrerupt) au incheiat cu succes sarcinile si au colaborat excelent cu partenerul de cuplu
  • analiza jurnalelor arata ca partenerii bine odihniti stiu sa iti manifeste recunostinta si afectiunea in cuplu (spun des "multumesc" si "te apreciez")
  • cei care sunt privati de somn au o doza crescuta de egocentrism, nu isi sprijina/apreciaza partenerul si nu colaboreaza eficient cu acesta
  • insomniacii sunt de patru ori mai predispusi divortului si de trei ori mai predispusi schimbarilor dese de dispozitie

Somnul, o provocare in secolul XXI

Medicii spun ca oamenii au nevoie de minimum 5 ore de somn neintrerupt pe noapte pentru a fi capabili sa functioneze si sa se concretreze in timpul zilei.

Studii trecute arata ca doua treimi din populatia pamantului sufera de tulburari de somn, afectiunea devenind deja o problema publica de sanatate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii