Dragoste

#persoane din anturaj # ticuri #imitare #obiceiuri #prieteni

De ce ii copiem pe cei din jur, deseori fara sa ne dam seama

Ai observat vreodata ca tu si prietenii tai vorbiti in acelasi mod? Nu este o simpla coincidenta! Iata tot ce trebuie stiut despre tendinta pe care o avem de a copia inconstient anumiti oameni din jurul nostru.

Imitarea este cea mai buna forma de lingusire

Cand petrecem mai mult timp cu anumiti oameni suntem preocupati constant de faptul ca ne dorim ca ei sa ne placa. Acest factor ii determina pe oameni ca, in mod inconstient, sa ii imite pe cei cu care petrec mult timp. Astfel, fara sa realizam, ajungem sa copiem modul de vorbire si sa imitam chiar un anumit tic verbal sau fizic.

Imitarea este o forma de te conecta mai bine cu cei din jur

Mimarea sau copierea este explicata prin dorinta de a spori afilierea sau conexiunea cu cei din jur. Acesta poate fi motivul pentru care ajungem sa folosim aceleasi cuvinte ca persoanele cu care vorbim, sau chiar aceleasi gesturi si mimica.

Imitam persoanele care ne plac

Fara sa realizam, atunci cand ne place o persoana, sau ea exercita asupra noastra o anumita influenta sociala, putem ajunge sa o imitam. Poate fi seful, un coleg, un prieten sau o figura publica. Daca ai simtit vreodata ca iti corectezi pozitia corporala cand te priveste o anumita persoana, sunt sanse mari sa fi ajuns inconstient sa o imiti in multe privinte.

Este in natura umana

Exista si un motiv biologic pentru care copiem oamenii din jurul nostru fara sa realizam. Unele studii sugereaza ca oamenii au un sistem de a invata prin copiere sau prin imitatie, numit memorare. Acesta se activeaza cand observam anumite comportamente pe care le retinem vizual sau auditiv si pe care le vom reproduce aproape in totalitate. Sistemul de memorare explica de ce copiii pot urmari cum parintii fac anumite lucruri - cum ar fi legarea sireturilor - si apoi pot executa intocmai operatia fara a avea nevoie de explicatii suplimentare. Tot acest sistem ne permite sa invatam sa vorbim noi limbi straine, sa cantam la un instrument muzical si multe alte abilitati si miscari pe care le-am deprins prin simpla observare a celor din jur.

Empatia sociala

Mergem mai departe in discutia despre natura umana si capacitatea de memorare si ajungem la un fenomen numit empatie sociala. Acest fenomen poate explica de ce cascatul unui profesor se poate raspandi la studentii din intreaga sala de curs, sau de ce ne schimbam inconstient accentul, cadenta sau volumul vocii in functie de cei cu care discutam. In termeni simpli, capacitatea de a memora ne face empatici, iar aceasta empatie, inconstient, ne inspira sa copiem oamenii din jur.

Daca sunteti mandri de individualitatea si personalitatea dumneavoastra, nu aveti de ce sa va faceti griji - copierea celor din jur nu ne sterge trasaturile mostenite, sau pe cele care ne fac unici. Daca nu urmarim constient sa ne modificam obiceiurile sau personalitatea, copierea celor din jur este doar o urmare a faptului ca suntem empatici si umani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare