Dragoste

#despartire #cuplu #relatie #partener

Cum sa te desparti de cineva

Despartirea de persoana cu care, la un moment dat, ai creat o legatura, este aproape intotdeauna dificila. Mai mult, aceasta poate duce la depresii, stres, pierderea increderii in sine si in ceilalalti. Nu exista o reteta a unei despartiri reusite, dar ar trebui sa se tina cont de cateva reguli de baza.

 

1. Gandeste-te daca este intr-adevar ceea ce vrei

Ar fi indicat sa privesti despartirea ca pe ceva definitiv. Daca nu esti sigur de hotararea ta, atunci analizeaza-ti sentimentele si relatia dintre voi doi, pentru ca celalalt ar putea fi si mai ranit daca tu nu esti hotarat. Nu te baza pe faptul ca oricand te poti razgandi si iti poti contacta partenerul. Hotaraste-te daca iti doresti sa va despartiti sau sa luati doar o pauza.

Analizeaza exact motivele pentru care vrei sa pui punct acestei relatii. Acest lucru te va ajuta si in confruntarea cu partenerul. Incearca sa te detasezi de situatie, sa privesti lucrurile din afara, pentru a nu actiona in urma unui impuls de moment. Scrie, de exemplu, toate nemultumirile tale intr-un jurnal. Acesta te va ajuta sa constientizezi mai bine situatia in care te afli.

2. Nu amana momentul

Intentia ta de a te desparti se va resimti si in comportamentul tau, asa ca nu intarzia momentul. Este greu sa iti faci curaj si sa vorbesti deschis despre o relatie care nu mai functioneaza, mai ales daca partenerul tau nu este de aceeasi parere cu tine. Chiar daca v-ati intalnit de cateva ori, sau ati impartit mai mult timp impreuna, cel mai bine ar fi sa anunti decizia ta fata in fata cu partenerul, nu prin telefon sau e-mail.

Depinde insa foarte mult si de temperamentul fiecarei persoane. Daca tu crezi ca partenerului tau i-ar fi mai bine sa se afle, de exemplu acasa, ca sa se poata exterioriza in voie, fara a se simti jenat , atunci poti alege si varianta telefonului. Analizeaza situatia foarte bine gandindu-te, in primul rand, la binele partenerului, si nu cum ti-ar fi tie mai usor.

3. Alege locul si momentul potrivit

Desi poate suna ciudat, ar fi bine sa te gandesti la un loc unde ai putea sa ii dai aceasta veste partenerului. In functie de personalitatea acestuia, alege un loc mai retras, unde sa se poate exprima in voie.

Gandeste-te cat de neplacut este sa auzi ca celalalt vrea sa rupa relatia si sa fii nevoit sa iti opresti emotiile, sa iei un tramvai, metrou, sa ajungi acasa si abia atunci sa te poti descarca. De asemenea, nu alege ca moment sarbatorile, zilele aniversare. S-ar putea ca partenerul tau sa ramana cu o imagine neplacuta pe care o va asocia mereu acestor ocazii.

4. Fii hotarat

Este posibil ca partenerul tau sa nu primesca vestea prea usor si sa aiba reactii mai putin placute (plans, tipete, crize de isterie, etc). Nu te lasa influentat si incearca sa tii minte ca ai niste motive clare pentru care vreti sa va despartiti. Daca simti, insa, ca te razgandesti, atunci explica-i faptul ca ai nevoie de timp de gandire. Acorda-ti un ragaz pentru a lua o decizie ferma.

Nu te certa cu partenerul si nu arata ca esti foarte bucuros pentru aceasta despartire. Este posibil sa il pui, astfel, intr-o situatie jenanta si sa accentuezi sentimentul pierderii. Ar fi bine sa clarifici relatia voastra dupa despartire. Depinde de voi daca veti ramane prieteni, dar, pentru inceput, acorda-i un timp departe de tine.

5. Fii sincer

Daca te temi de faptul ca nu iti vei gasi cuvintele, incearca sa iti pui in ordine gandurile inainte sa te intalnesti cu partenerul tau. Fii sincer, dar tine minte ca o despartire il va rani pe acesta. De aceea, indiferent de motive, incearca sa fii sensibil. Nu arunca toata vina asupra celuilalt. Explica-i faptul ca nu mai sunteti compatibili sau ca ai realizat ca relatia voastra nu se bazeaza pe incredere, etc.

Oricare ar fi motivul, o relatie se construieste in doi. Chiar daca risti ca partenerului tau sa i se schimbe parerea despre tine, fii sincer, pentru a nu crea confuzii sau sperante. Spune-i ca ai avut ceva de invatat din aceasta relatie si ca apreciezi timpul si clipele placute pe care le-ati petrecut impreuna.

Chiar daca te-ai despartit “cu succes” de cineva, ar fi indicat sa iti acorzi un timp de gandire, pentru a reflecta asupra motivelor care v-au adus in acest punct. Aceasta te va ajuta sa iti dai seama unde s-a gresit si sa ai o idee despre cum vrei sa fie relatia si urmatorul tau partener.

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare