Dragoste

#abuz emotional #relatie toxica #cum te desparti #abuz psihic # iubit violent

Cum sa renunti la o relatie toxica in 5 pasi

Partenerul tau este "cocosul" in relatia voastra de mult timp, iar tensiunea in cuplu atinge cote alarmante adesea. Adesea te simti pierduta, neajutorata, iar fericirea a disparut de mult din dictionarul vietii in doi. Daca iti suna cunoscut, Inseamna ca trebuie sa fugi cat te tin picioarele deoarece te aflii prinsa intr-o elatie toxica. 

Nu este usor sa renunti la iubitul sau sotul tau, mai ales daca inca ai sentimente pentru el sau crezi ca-l mai poti schimba. Iata insa 5 sfaturi de la expertii in relatii care te vor ajuta sa-ti pui ordine in ganduri si sa iei cea mai buna decizie pentru tine: 

1. Intelege semnele

Primul pas este sa realizezi daca relatia doar scartaie sau a ajuns sa-ti faca rau cu adevarat. Cateva semne ca partenerul nu este potrivit pentru tine sunt: are mereu dreptate, iar tu esti redusa la tacere, indiferent de subiectul discutiei, partenerul este mai degraba absent din relatie, iar atunci cand isi face aparitia este doar pentru a-si satisface propriile nevoi, indiferent de natura lor. Chiar daca acum presiunea nu pare atat de mare, psihologii sustin ca tensiunile vor creste pe zi ce trece. 

2. Ce te tine in aceasta relatie?

Este foarte important sa gasesti un raspuns al acestei probleme. Este vorba de teama de a fi singur, mila, partea financiara sau pur si simplu din obisnuinta? Incearca mai intai sa aflii ce anume te tine blocata in aceasta relatie, deoarece asa vei reusi sa gasesti solutia pentru a iesi din aceasta situatie.

3. Nu amana despartirea

Dependenta, indiferent ca este a ta fata de iubit sau a lui fata de tine, nu va aduce nimic bun niciodata. Degeaba incerci sa te/il schimbi, o relatie sanatoasa nu va cere niciodata astfel de sacrificii. Mai mult, cu cat amani despartirea, cu atat vei fi mai vulnerabila in fata unor probleme precum stima de sine scazuta, sentimentul inutilitatii, neputiintei. 

4. Cere ajutorul celorlalti

Daca faci o astfel de schimbare in viata ta nu inseamna ca te vei simti imediat mai bine. "Dezintoxicarea" este dureroasa mai ales cand vine vorba de iubire. Incearca sa te implici in activitati care te fac fericita, care te fac sa zambesti si iti ofera o stare de bine. Socializeaza, fa-ti noi cunostinte si petrece timp alaturi de cei dragi. O alta modalitate de a avea grija de tine este aceea de a apela la ajutorul unui psihoterapeut. Nu-ti fie teama sa ceri ajutorul, oricat de greu ti s-ar parea. 

5. Fii increzatoare in ceea ce meriti!

Renuntarea la o relatie "nesanatoasa" este o investitie valoroasa pentru tine si pentru viitorul tau. In loc sa te intristezi si sa clachezi din aceasta cauza, incearca sa privesti aceasta schimbare ca pe un nou inceput, ca pe un elan de care sa profiti in ceea ce urmeaza sa faci!      

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului