Dragoste

#despartire #relatie #cuplu #partener #ex #fost #prietenie

Cum sa ramai prieten cu fostul/fosta

Te-ai despartit de partenerul tau si simti ca ti-ai pierdut, astfel, cel mai bun prieten. El/ea era persoana cu care puteai discuta orice si cu care te amuzai indiferent de ocazie. Daca doresti sa nu pierzi contactul cu o persoana speciala, iata cativa pasi care te vor ajuta sa ramai prieten cu fostul/fosta.

 

 

 

Pasul 1. Hotaraste ce fel de relatie ti-ai dori in viitor

Iti doresti sa ramai prieten cu fostul partener sau de fapt, speri ca va veti impaca? Fii sincer cu tine insuti si stabileste cu fostul tau partener ce anume doriti unul de la celalalt.

Daca unul dintre voi vrea mai mult decat o simpla prietenie, atunci va va fi mai greu la inceput sa mentineti o relatie de acest gen. Evita sa iti faci sperante inutile sau dimpotriva, sa fii tu cel care trimite semnale gresite. Cel mai bine este sa realizezi care sunt sentimentele tale vis-a-vis de fostul partener si sa ai o discutie sincera cu acesta.

Pasul 2. Inarmeaza-te cu rabdare

Avand in vedere ca trebuie sa treci de la intensitatea si angajamentele pe care le presupune o relatie de cuplu la o legatura bazata pe prietenie, este posibil sa ai nevoie de timp si spatiu pentru a face aceasta schimbare.

Incercati sa stati despartiti pentru o perioada, sau cel putin sa nu mai comunicati atat de des, pentru a va clarifica sentimentele. Chiar daca nu pare atat de complicat, este destul de dificil sa treci de la intimitatea pe care o presupune o relatie, la atitudinea de prieten. Nu iti sufoca partenerul si acorda timp pentru ca lucrurile sa se clarifice.

 Pasul 3. Iesi in oras si cu alte persoane

Aceasta nu inseamna ca trebuie sa te arunci imediat in bratele altcuiva. Ideea este sa inlocuiesti timpul pe care il petreceai alaturi de fostul partener cu alte activitati. Ai putea sa iti explorezi hobby-urile, sa iti vizitezi prietenii pe care nu ai apucat de mult sa ii vezi si sa cunosti persoane noi.

Pasul 4. Invata sa te simti bine si singur

Poate fi destul de dificil sa inlocuiesti golul pe care il lasa despartirea de partener. Primul lucru pe care ai putea sa il faci este sa te inconjori de cat mai multi prieteni, dar ar trebui sa  profiti si de cateva clipe in care sa fii singur. Inevitabil, acest moment va aparea la un moment dat, cand toti ceilalti vor fi poate ocupati si nu vor putea petrece timp in compania ta.

Nu dispera si in niciun caz nu iti suna fostul partener doar pentru ca te simti singur. Pana nu clarifici in ce stadiu va aflati, daca doriti sa mai fiti impreuna sau puteti fi doar prieteni, incearca sa inveti sa te simti bine fara sa depinzi neaparat de cineva. Asculta o muzica buna, exploreaza un oras de unul singur, inscrie-te la un curs etc.

Pasul 5. Nu mai da vina pe celalalt

Daca doresti sa ramai in relatii de prietenie cu fostul/fosta, atunci ar trebui sa incetezi cu reprosurile si sa accepti situatia. V-ati despartit din cauza problemelor care s-au ivit intre voi, dar acum este momentul sa le lasati in urma si sa incercati sincer sa ramaneti prieteni.

Pentru a descoperi mai usor daca intr-adevar poti sa faci acest lucru, alcatuieste o lista cu motivele pentru care ti-ai dori sa ai o relatie de prietenie cu fostul, dar inventariaza si eventualele probleme pe care le-ar putea aduce o astfel de relatie. Ideea este sa iti dai seama daca intr-adevar are rost sa treci prin atatea ca sa ramai prieten cu fostul.

Pasul 6. Confrunta-ti sentimentele cu cele ale fostului/fostei

Dupa o perioada in care ai incercat sa iti analizezi sentimentele, este timpul sa iti confrunti fostul cu concluziile la care ai ajuns. Explica-i ce inseamna pentru tine acest lucru si descopera daca celalalt vrea intr-adevar o asemenea relatie.

Specifica exact cum vezi tu lucrurile si ce asteptari ai. Daca ati gasit puncte comune, atunci puteti sa va faceti planuri despre cum sa va petreceti timpul impreuna.

Atentie insa! Acum nu mai sunteti impreuna, asa ca nu incerca sa realizezi o copie a ceea ce faceati atunci cand formati un cuplu. Fiecare are acum dreptul la o viata personala, asa ca nu ii mai poti pretinde fostului partener sa petreaca majoritatea timpului cu tine, la fel cum se intampla in trecut.

In plus, incearca sa iti imaginezi cum te vei simti daca vei incepe o noua relatie. Situatia va deveni ciudata, sau nu va fi nicio problema sa te afisezi cu noul tau partener in fata fostului?

 Pasul 7. Fii un prieten adevarat

Daca ati decis ca puteti sa ramaneti prieteni, atunci ar trebui sa ii fii alaturi fostului partener atunci cand are nevoie, exact asa cum ar proceda un prieten adevarat, fara sa aduci detalii sau reprosuri din perioada in care ati fost impreuna.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare