Dragoste

#compromis #posesivitate #gelozie #relatie #partener

Cum sa iti recastigi independenta intr-o relatie

Tu si partenerul tau faceti totul impreuna? Ai impresia ca traiesti alaturi de o persoana posesiva si geloasa , iar acestea sunt motivele pentru care nu ai un ragaz doar pentru tine? Acorda-ti un moment si reflecteaza asupra relatiei voastre. Te bucuri momente de intensitate maxima alaturi de cel drag sau esti victima unui comportament abuziv?

 

Pasul 1. Afla daca esti dependent de partenerul tau

O persoana care este dependenta de partenerul sau se manifesta prin faptul ca nu poate face nimic fara cel iubit. Dependenta genereaza nevoia de a-l controla pe celalalt, de a-i observa actiunile si de a fi prezent in orice domeniu sau activitate din viata sa.

Dependenta si controlul duc la sentimentul de frica: frica de a nu-i pierde pe cei dragi. In conditiile de genul acesta, toata partea distractiva si relaxanta a unei relatii dispare. Amandoi aveti nevoie sa va jucati, sa va simtiti bine, sa radeti, insa frica si nevoia de a controla inlatura toate acestea.

Pasul 2. Discuta sincer cu partenerul

Daca simti ca prezinti si tu “simptomele” unei relatii incorsetate si ti-ai dori sa ai timp si pentru tine, confrunta-ti partenerul si marturiseste-i toate temerile tale. Adopta o atitudine calma si incepe conversatia prin a-i spune acestuia cat de mult il iubesti.

El/ea ar putea avea impresia ca tu ti-ai schimbat sentimentele  si ca de fapt, te indepartezi de voi, doresti sa va despartiti sau ti-ai gasit pe altcineva. Asadar, adopta mult tact si intelegere.

Evita sa dai vina pe cineva sau sa ridici tonul. Discuta despre proiectele tale de viitor, aspiratiile si dorintele tale, care te privesc doar pe tine si asupra carora doar tu ai controlul. Explica faptul ca amandoi aveti propriile voastre personalitati si sunt lucruri asupra carora aveti nevoie sa lucrati doar individual, fie ca este vorba de locul de munca, un hobby sau o intalnire cu prietenii. In felul acesta, vei redeveni persoana de care s-a indragostit la inceput.

Arata-i ca viata voastra de cuplu se va imbunatati considerabil atunci cand fiecare dintre voi va veni acasa cu propriile experiente. Veti avea o relatie mult mai tonica pentru ca veti fi multumiti cu ceea ce faceti si veti aduce in discutie  subiecte si provocari noi.

Defineste ce intelegi tu prin “nevoia de spatiu”. Acest termen poate genera frica sau nesiguranta in partener, insa perecizeaza ca iti doresti mai mult timp pentru tine, ai vrea mai multa liniste, mai mult timp pentru lucru etc.

Pasul 3. Explica-i partenerului ca aveti nevoie si de alte persoane in viata voastra

Cea mai frecventa greseala a cuplurilor este aceea de a crede ca, fiind impreuna, nu vor mai simti nevoia de nimeni altcineva in viata lor. Daca la inceputul unei relatii vreti sa va izolati de toata lumea si evadati de tot ceea ce se afla in jurul vostru, incet incet, lucrurile incep sa revina la o intensitate normala, dar si profunda.

Stabilitatea pe care ati dobandit-o se poate transforma usor in posesivitate si izolare, daca decideti sa eliminati apropiatii sau prietenii din viata voastra. Discutati despre faptul ca trebuie sa aveti incredere unul in celalalt. Mentioneaza ca ti-ai dori sa iti revezi prietenii de care ti-e dor, ai vrea sa iesi cu ei in oras sau chiar intr-o mica excursie si ca si tu esti dispus sa acorzi votul de incredere.

Pentru inceput, incercati sa va obisnuiti cu ideea de a comunica si cu alte persoane prin petreceri pe care le puteti organiza la voi acasa si unde aveti posibilitatea sa va cunoasteti prietenii, iesiri in grup la cinema, la cumparaturi etc. si de ce nu, weekend-uri in afara orasului.

Pasul 4. Faceti compromisuri

Incepeti sa faceti pasi pentru a va recastiga timpul pentru sine. De exemplu, planificati-va timpul astfel incat sa aveti in plan activitati ce se desfasoara in doi, dar si o alta doar pentru fiecare in parte.

Incet incet, veti reusi sa va desprindeti pentru o perioada mai lunga de timp unul de celalalt, fara teama de a fi confruntati cu o dezamagire. Incercati sa va bucurati de ceea ce va place intr-adevar si atunci cand sunteti impreuna. De exemplu, daca tie iti place sa stai pe plaja, iar el vrea sa inoate cat e ziua de lunga, asigura-l ca totul este in ordine si ca puteti gasiti solutii sa le faceti pe amandoua. Nu transformati relatia voastra intr-un lung sir de neplaceri sau disconfort.

Pasul 5. Aisgura-ti partenerul ca relatia voatra nu va fi afectata de aceste schimbari

La inceput, el/ea va trece printr-o perioada in care va avea impresia ca toate aceste schimbari vor avea ca rezultat esecul relatiei voastre. Poveste-i intotdeauna partenerului ce ai facut, cum te-ai simtit alaturi de prieteni sau la noul curs la care te-ai inscris si asigura-l ca progresul individual si cunoasterea de sine duce si la imbunatatirea relatiei voastre. Cum sa il faci fericit pe celalalt daca nu te simti multumit de persoana ta?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului