Dragoste

#relatii #cuplu #dragoste #iubire #greseli #esec #partener #barbati

Cum ma pot feri de relatiile dezastroase?

De fiecare data cand pun capat unei relatii nereusite ma intreb daca am fost eu de vina sau nu si daca nu cumva urmatoarea va fi la fel...

Dupa un lung sir de nereusite insa, am inceput deja sa cred ca sunt un magnet al relatiilor dezastroase. Toate erau parca trase la indigo, acelasi inceput bun, acelasi punct de cotitura si acelasi final prost. E bine ca macar tipii erau diferiti: unii mai inteligenti, altii mai putin, unii mai aratosi, altii mai sufletisti , unii mai sofisticati  si altii mai simpli. Se pare ca singura constanta in aceasta ecuatie eram doar eu si ma gandesc serios daca nu tot eu eram si motivul pentru care aceste relatii erau dezastroase.

Stresata peste masura de concluziile total nefericite la care am ajuns, mi-am spus ca este momentul sa ma consult cu o persoana mult mai avizata decat mine in ale amorului: prietena mea, Corina, mai matura, mai inteleapta si mai optimista.

Dupa o scurta introspectie in sinele meu iscusit ascuns printre straturile de ceata totala, s-au tras si niste concluzii. Multe dintre ele nefericite, dar total adevarate.

Asa am aflat ca posed o anumita arta de a interpreta semnele total gresit. Ma las manata de emotiile si sentimentele specifice inceputului si nu mai vad pancardele, imense de altfel, ce-mi striga: „Ai gresit drumul, intoarce-te pana nu este prea tarziu”. Chiar daca intalnesc o persoana potrivita, eu ma ghidez dupa semnalele care imi arata ca de fapt nu este si invers.

Mi s-a spus ca barbatii nu sunt nici pe departe niste carti inchise sau un lung sir  de coduri greu de descifrat cum se lasa sa se inteleaga. Iar, daca nu te lasi orbita de frumusetea unei relatii aflate la inceput, chiar ai sanse sa observi semnalele pe care ti le transmite acesta.  Astfel, iti poti da seama inca de la bun inceput daca va fi abuziv, posesiv , egoist, rece, dominant sau crud.

El niciodata nu va veni la tine sa-ti spuna: „Stii, sunt posesiv, gelos si din cand in cand imi mai place sa altoiesc femeile. Ce zici, ma vei iubi?”. Mai ales daca doreste sa te cucereasca. Dar asta nu inseamna ca tu nu-l poti citi. Comportamentul si comunicarea pot trada o persoana si daca esti atenta, poti rezolva acest puzzle.

Pe de alta parte, mi s-a mai spus ca atunci cand te afli la inceputul unei relatii, iti este foarte greu sa nu te lasi orbita de atractia fizica. Este lesne de inteles de altfel, fiind primul pas intr-o relatie. Dar, de multe ori, indoctrinate fiind inca de mici de mama sau bunica ca sotul nostru trebuie sa fie cel mai aratos , bogat si destept barbat din lume, tindem sa facem alegerile gresite. Cum asa? Simplu. Pentru ca ne concentram atentia prea mult asupra ideii de perfectiune si uitam de micile detalii, atat de importante de altfel.

De exemplu, atunci cand intalnim un barbat il supunem unei scanari rapide pentru a vedea daca se  incadreze in profilul creat de mama sau bunica si gata. Nu mai stam sa analizam materialul, sa descoperim si celalalte calitati interioare ale lui. Nu bat la ochii, stiu, iar noi n-avem timp de disectii. Aceste calitati ar fi insa evidente atata vreme cat stim sa tinem ochii deschisi si nu mai judecam dupa ambalaj.

Mi s-a mai spus de altfel ca cel mai bun lucru pe care l-as putea face ar fi sa fiu polivalenta, adica sa vad si partile bune dar si pe cele rele dintr-un om. Sa le accept pe cele bune si sa le tolerez pe celalalte doar in masura in care acestea nu-mi aduc prejudicii echilibrului meu psihic. Si poate cel mai important, sa ma gandesc ca este mult mai bine pentru mine ca cel de langa mine sa ma iubeasca, sa ma respecte si sa-mi dea sentimentul de siguranta decat sa fie carismatic si plin de umor, dar rece si distant.

Acum  ma duc sa-mi resetez scara de valori si sa fac putina ordine printre sentimente. Te invit si pe tine sa procedezi la fel. Gandeste-te la ce conteaza cu adevarat pentru tine intr-o relatie si fa o lista. Pune bine foaia intr-un sertar de-al tau. Iar, daca si urmatoarea relatie se doveste a fi la fel de dezastroasa du-te si verifica lista. Ia vezi, nu cumva sunt cativa itemi pe acolo care nu au fost respectati?
 

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Sursa foto : www.hubpages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului