Dragoste

#libido # stima de sine #stres cuplu

Cum iti afecteaza stresul viata de cuplu

Stresul acumulat la locul de munca si cel generat de anumite probleme din familie isi pun amprenta asupra vietii de cuplu, uneori in moduri la care nici nu te gandesti. Stresul este o componenta normala pentru fiecare organism in parte si nu are efecte negative in totalitate. De exemplu, un nivel scazut de stres are beneficii pentru relatia cu partenerul de viata, intrucat esti mai ambitios, mai motivat si mai implinit. In acest caz, este vorba despre "eustres" sau stresul pozitiv. Cand nivelul stresului atinge cote ridicate, se obtine efectul invers, iar viata ta de cuplu are de suferit.

Stresul scade stima de sine

Simti uneori ca esti coplestit de toate lucrurile care se intampla in viata ta, ca nu gasesti solutii pentru rezolvarea problemelor, ca nu esti suficient de bun pentru a realiza un proiect alaturi de partenerul de cuplu? Poti da vina pe stres pentru aceasta lipsa de incredere in propria persoana.

Nivelul ridicat de cortizol te poate face sa iti pierzi concentrarea asupra lucrurilor cu adevarat importante si sa vezi doar partea negativa in tot ceea ce faci. Pierderea optimisului iti poate afecta relatia, tocmai de aceea este bine sa gasesti modalitati prin care sa-ti reduci nivelul de stres.

Stresul te face sa vezi relatia cu alti ochi

In perioadele in care esti foarte stresat exista posibilitatea sa ai o perceptie gresita asupra relatiei de cuplu: crezi ca esti inselat sau crezi ca partenerul tau nu este alaturi de tine. De aici pana la cearta si scandal nu mai este decat un pas, desi, daca ai avea autocontrol si ai incerca sa iti explici de unde vin parerile tale negative, ai putea gasi rezolvarea problemelor.

Stresul scade libidoul

Stresul poate fi blamat si pentru lipsa apetitului sexual, iar explicatia este una simpla: cand esti stresat, organismul produce cantitati mai mari de cortizol si adrenalina. Acesti doi hormoni inhiba productia estrogenului si a testosteronului, hormoni responsabili pentru cresterea libidoului si a placerii sexuale.

Stresul te face mai putin atragator

Stresul isi pune amprenta si asupra infatisarii tale: esti mai incruntat, mai trist, iar pielea tenului devine terna si usor imbatranita. In aceste conditii, devii mai putin atragator in ochii celui de langa tine. Gaseste o rezolvare pentru stres, iar in viata ta de cuplu va domni din nou armonia si bucuria.

Sursa foto: careman.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare