Dragoste

#contrariile se atrag #cuplu #partener #relatie #asemanari #deosebiri #atractie

Contrariile se atrag?

Contrariile se atrag , dar nu reusesc sa invinga proba timpului, au concluzionat cercetatorii de la Universitatea din Ontario . Daca la inceput, cuplul reuseste sa treaca peste diferente, pe termen lung tocmai acestea sunt cele care duc la sfarsitul relatiei, a precizat Philippe Rushton, psiholog.

 

Mai mult, se pare ca genele joaca un rol destul de important in momentul in care ne alegem partenerul de viata sau prietenii. Acest lucru se produce instinctiv si nu poate fi controlat. “Oamenii ii prefera pe cei care sunt ca ei”, spune Philippe Rushton.

Acesta a studiat indeaproape atractia dintre indivizi pentru aproape 20 de ani. In cercetarile sale a descoperit ca “oamenii, chiar daca nu sunt constienti de asta, isi aleg drept parteneri pe cei cu care au date in comun din codul lor genetic”.

Intr-unul din studiile sale, atat barbatii cat si femeile au fost pusi sa isi aleaga dintre mai multe poze, figura umana cu care ar rezona cel mai bine.

Ce nu stiau ei era faptul ca printre acele poze se aflau propriile lor chipuri, modificate si transformate pentru a arata ca apartinand sexului opus. Surprinzator, cei testati au ales pozele lor transformate in defavoarea celorlalte.

Scepticii ar putea afirma ca propria lor figura modificata digital rezona pentru acestia, pentru ca li se parea familiara. Pentru a darama astfel de contraargumente, cercetatorii inserasera si poze ale unor vedete foarte cunoscute, de asemenea modificate digital.

Daca intr-adevar suntem predispusi, inconstient , sa ne alegem parteneri care prezinta similitudini din punct de vedere genetic, asta nu inseamna ca deciziile se iau numai in baza genelor.

Oamenii ii prefera, pe termen lung,  pe cei care li se aseamana din mai multe puncte de vedere. “Aparenta fizica, statut, resurse, situatie, toate acestea ne influenteaza alegerile.”, a spus Rushton.

Chiar daca idealistii sustin ca in dragoste orice este posibil, Rushton sustine ca similaritatile conduc in defavoarea diferentelor.

Rushton sustine ca a descoperit similitudini fizice intre majoritatea cuplurilor casatorite. Studiile realizate de acestea au demonstrat ca tinerii casatoriti aveau mult mai multe lucruri in comun in ceea ce priveste atitudinea si prioritatile lor decat micile diferente pe care le-au remarcat.

“Odata ce oamenii si-au luat angajamentul unei relatii serioase , punctele comune ale acestora isi pun amprenta asupra fericirii cuplului. Convietuirea presupune interactiunea si rezolvarea problemelor traiului zilnic. Personalitatile asemanatoare pot facilita procesul, la fel cum diferentele accentueaza conflictele”, a mentionat Rushton.

Prin ce se aseamana sau se disting oamenii? Philippe Rushton este cel care a gasit raspunsurile.

Atractia fizica: “Cautam un nivel de atractie asemanator cu al nostru.”

Bani: “Daca ai 0 in cont, este posibil sa aspiri la o persoana instarita, dar care sunt sansele ca aceasta sa se simta atrasa de tine?”

Copii: “Dorinta pentru intemeierea unei familii este una din asemanarile care mentin un cuplu unit.”

Religie: “Stiu mariaje mixte care s-au bucurat de succes, prin respect si toleranta fata de aceasta diferenta dintre ei.”

Clasa sociala : “Cat de des vedem un aristocrat casatorindu-se cu un om de rand? Cazurile acestea sunt atat de rare incat se intalnesc numai in filme.”

Nivel de educatie: “Persoanele educate cauta parteneri cu acelasi nivel de inteligenta, care pot purta o conversatie, pot interationa si reactiona la ceea ce se intampla in lume.”

Daca prin aceste studii specialisti au remarcat un fel de regula, totusi nimeni nu neaga faptul ca exista si situatii care nu se supun majoritatii. Succesul consta in comunicarea dintre parteneri.

Un exemplu foarte cunoscut este casnicia actorului si guvernatorului Arnold Schwartzenegger. Acesta este republican, iar sotia sa democrat. Totusi, acestia se declara fericiti, ea sustinandu-si sotul foarte mult in campania pentru alegerile guvernatorului in California.

Daca ai un partener cu care nu ai foarte multe puncte in comun, atunci raspunde la urmatoarele intrebari si afla daca relatia voastra are sanse reale de a continua.

1. Poti accepta diferentele dintre voi sau  preferi sa iti petreci timpul in compania altcuiva?

2. Pe ce se bazeaza relatia voastra?

3. Diferentele dintre voi creeaza conflicte?

4. Ce anume din diferentele dintre voi te atrage cel mai mult?

5. Sunteti amandoi capabili sa faceti compromisuri?

6. Crezi ca diferentele dintre voi au dus la consolidarea relatiei voastre?

 

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului