Dragoste

#cuplu #conflict in relatii # cauze conflict relatii # solutii conflict relatii

Conflictul in relatii: cauze si solutii

Conflictul in relatii este o componenta fireasca a oricarei interactiuni umane, cu atat mai mult de tip afectiv. Doi oameni nu pot gandi la unison tot timpul, iar mai departe de certurile care pot surveni, exista avantajul progresului rezultat din punctele de vedere diferite.

Conflictul devine chiar benefic in relatii, atunci cand este transformat in oportunitatea de a face o schimbare pozitiva. In caz contrar, poate fi o sursa inepuizabila de tensiuni, dezechilibru psihic si insatisfactie emotionala.

Intelegerea conflictului intr-o relatie

Conflictul apare in relatiile dintre doi oameni pe fondul diferentelor. Poate fi vorba de un dezacord asupra valorilor, motivatiilor, perceptiilor, ideilor sau dorintelor. Cateodata, disensiunile rezultate din conflictele de tot soiul par triviale, insa ele starnesc trairi puternice, necesitati adanci de gasirea unei solutii sau de imbunatatirea relatiei de cuplu.

Paradoxal, conflictul si certurile rezultate din acesta stimuleaza dorinta de apropiere intre parteneri, de a se simti respectati, apreciati, protejati si iubiti.

Conflictul, rezultatul nevoilor

Toti indivizii simt nevoia sa se simta intelesi, sprijiniti, incurajati si intelesi. Atunci cand aceste necesitati importante nu sunt satisfacute in cuplu, apare conflictul interior, frustarea si tendinta de a reactiona agresiv, sub forma de protest.

Intrucat acelasi lucru se petrece aproape incontrolabil in mintea ambilor parteneri, discutiile in contradictoriu poarta vina amandurora, in proportii egale. Prin urmare, exista cateva cai prin care conflictul in relatii poate fi transformat dintr-o sursa de stres, intr-un liant puternic intre parteneri.

Moduri de rezolvare a conflictului in relatii

Cea mai inteleapta cale de a privi lucrurile este sa constientizezi ca nu exista relatii apropiate fara conflict. Important este sa apelezi la moduri de rezolvare sanatoase a acestuia:

1. Ignora nimicurile

In loc sa faci mereu "din tantar armasar", concentreaza-te in a evita discutiile tensionate cu orice pret. Nu orice dezacord trebuie sa se transforme intr-o cearta si nu orice subiect pe baza caruia va contraziceti merita cu adevarat sa va tulbure linistea in cuplu.

2. Practica toleranta

Atunci cand te consterneaza punctul de vedere contrar al partenerului, este important sa intelegi ca sistemul lui valori nu poate fi identic cu al tau (trecutul si experientele sale sunt complet diferite de ale tale). In plus, el nu poate privi prin ochii tai, asa cum nici tu nu poti face acest lucru.

3. Pretuieste rabdarea

Pentru a evita vorbele si actiunile nascute din furie, incearca sa inspiri adanc timp de 10 secunde, pentru a elibera din tensiunea momentului. Odata ce te relaxezi, reusesti sa iei o pozitie mult mai corecta intr-o cearta.

4. Coboara-ti asteptarile

In timp ce este important sa ai standarde inalte in general, incearca sa nu iti ridici asteptarile mai sus decat este posibil sa se intample in realitate. Aceasta este o cale sigura spre dezamagire, conflict si insatisfactie.

5. Lasa lucrurile negative in trecut

Odata ce ati reusit sa ajungeti la un punct comun, uita toate lucrurile negative nascute pe parcursul demersului de impacare. Invocarea vechilor nemultumiri in conflictele prezentului nu face decat sa va indeparteze si sa plaseze obstacole inutile in gasirea unor solutii optime.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului