Dragoste

#relatie #cuplu

Chimia in cuplu nu asigura o relatie durabila

Dragostea la prima vedere este cu adevarat dragoste sau doar un produs al atractiei fulminante de inceput, a hormonilor zglobii? Oricui i s-a intamplat ca in valtoarea sentimentelor de la inceputul unei relatii sa isi formeze o impresie gresita despre persoana de langa el. De vina sunt in general hormonii, care ne pot orbi pe moment, pentru ca apoi, cand efectul lor s-a domolit, sa descoperim ca partenerul nu este chiar atat de ideal cum am crezut la inceput.
 
Un studiu despre divorturi, realizat in Statele Unite ale Americii, a aratat ca aproape jumatate dintre cupluri se despart din cauza unor astepari nerealiste.

Chimia intr-o relatie nu tine de dragoste, ci de pasiune si atractie

In cadrul studiului, subiectii au fost rugati sa spuna ce inseamna pentru ei chimia intr-o relatie. Doar noua procente dintre respondenti, femei si barbati, au asociat chimia cu dragostea. Cele mai frecvente raspunsuri au fost „reactii biologice” sau „dorinta reciproca”.
 
Helen Fisher, antropolg biologic la Universitatea Rutgers (SUA), este de parere ca putem imparti dragostea in trei faze diferite: dorinta, atractie si atasare.
 
Prima faza, pe care ne-am obisnuit sa o numim chimie, este doar rezultatul muncii asidue a estrogenului si androgenului, hormonii feminini si masculini care au la baza motivatia biologica de reproducere.
 
Dupa ce acestia se domolesc, de obicei partenerii isi pot da seama daca asteptarile lor au fost sau nu realiste si vor sti ce sentimente au cu adevarat. Abia atunci unii realizeaza, poate, ca partenerul nu este chiar perfectiunea intruchipata, asa cum au crezut la inceput, si pot analiza “la rece” toate aspectele relatiei. Pe de alta parte, poate ca partenerul sforaie sau nu este mereu proaspat si aranjat, dar asta nu inseamna ca relatia nu are nicio sansa sau ca trebuie sa faci rapid o schimbare.

Chimia se poate transforma in relatie de durata, dar nu o garanteaza

Orice relatie are nevoie de timp, rabdare si dorinta! Partenerii trebuie sa investeasca unul in celalalt, sa isi acorde timp unul altuia, sa stie sa intretina pasiunea si dupa perioada de euforie hormonala.

Nu uitati de gesturile marunte, pentru ca nu sunt deloc banale! Iesiti singuri cat mai des posibil, fara prieteni sau alte persoane care va pot distrage atentia unul de la celalalt. Chiar si o simpla plimbare in parc va va mentine conectati. Tineti-va de mana, nu va zgarciti cu atingerile afectuoase, fie ele si in public.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului