Dragoste

#relatie #monogamie #casnicie

Chiar suntem facuti pentru a avea un singur partener toata viata?

Pana cand moartea sau neputinta de a fi monogami ne va desparti... Asa incepe povestea despre monogamie ... casnicie... cuplu si fidelitate, despre barbati si femei care isi jura ca vor fi impreuna pentru toata viata, despre posibilitatea si probabilitatea monogamiei in zilele noastre.

Numai pentru cei care au nevoie de o scuza pentru care nu pot fi monogami, o sa mentionez ca, biologic vorbind, mamiferele nu au fost prevazute cu un simt al monogamiei "la purtator", exceptie facand doar 3-5% din aproximativ 5000 de specii.

Sa fim noi oamenii doar o specie mai evoluata careia monogamia i-a fost impusa  prin norme sociale, religie si educatie? Sa tinem cu dintii de monogamie doar din frica de singuratate?

Monogamia inseamna a te dedica sa iubesti persoana cu care ai ales sa te casatoresti pentru tot restul vietii. Inseamna incredere si onestitate si reprezinta cel mai important aspect al unei casatorii. Avand in vedere insa rata divorturilor si a relatiilor care continua in ciuda ‚poligamiei’ neoficializate a unuia dintre parteneri, se pare ca monogamia tinde sa devina doar o notiune sociala nu si una aplicata in adevaratul sens al cuvantului.

Conform studiilor, barbatii sunt mai fericiti necasatoriti si prefera sa aiba o serie de relatii monogame dar...  de scurta durata.

Spre deosebire de ei, femeile, care au mai multe relatii si sfarsesc prin a se desparti de parteneri, sunt mai putin fericite si implinite emotional decat femeile care se casatoresc cu prima lor dragoste.

In completare, se pare ca probabilitatea de a fi monogam dupa casatorie e strans legata si de istoricul sexual si relational al fiecarui individ. Avand in vedere scaderea varstei de la care ne incepem viata sexuala si implicit cresterea numarului  de persoane cu care avem relatii sexuale inaintea casatoriei, tindem sa ne mentinem comportamentul si obiceiurile dobandite si dupa casatorie.

Cat de usor ii poate fi unui individ care pana in momentul casatoriei a avut 10-20-50 de parteneri sa ramana monogam din momentul spus "Da"?


La acestea  se adauga eliberarea treptata de traditii si notiuni religioase si evolutia noastra ca fiinte complexe ale caror nevoi si asteptari pot fi foarte greu indeplinite de un singur partener.

Asadar e tot mai dificil sa fim monogami in zilele noastre. Nu si imposibil insa, pentru ca, daca e sa vorbim de obiceiuri si de faptul ca majoritatea actiunilor noastre se bazeaza pe repetitivitatea obiceiurilor, pana si acestea se pot schimba.

Femeile, mai mult decat barbatii, sunt programate emotional sa vrea o relatie sigura, monogama, insa pana si infidelitatea pare ca are la baza mai mult motive emotionale decat sexuale.

Se pare ca suntem mai predispusi spre infidelitate in momente de cotitura ale vietii noastre: momente de presiune, de succes sau esec in cariera, momente in care suntem nevoiti sa ne maturizam brusc precum nasterea unui copil, probleme grave de sanatate sau renuntarea la o dependenta.

Statistic vorbind, aproximativ jumatate din femeile si barbatii casatoriti au o relatie extramaritala (cu o pondere de 60% la barbati, 40% la femei), iar rata divortului e in continua crestere.

Ce e trist e ca tendinta de a neglija relatia cu partenerul in favoarea carierei, prietenilor, copiilor sau hobby-urilor e din ce in ce mai evidenta. Cum sa te poti astepta sa ii fii dedicat unei singure persoane dupa casatorie si aceasta sa iti raspunda la fel, cand importanta pe care i-o aloci in contextul general e in cadere libera?

Cat de monogam esti daca, pe langa casatoria cu partenerul, "te-ai casatorit si cu serviciul" sau cat de bine rezista monogamia in fata plictiselii sau tentatiilor avand in vedere ca "indiferent cat de frumoasa ar fi o femeie, un barbat tot s-a plictisit de ea"?

Bineinteles, nimic nu e batut in cuie si comportamentul fiecaruia variaza in functie de gene, contextul social in care a evoluat, experientele proprii si setul de principii si norme pe care le-a acumulat de-a lungul timpului.

Casatoria insa este un angajament fata de care nu oricine e dispus sa se dedice 100%. Si totusi multi o fac fara sa se gandeasca la consecinte. Poate la fel de multi o traiesc cu jumatate de norma ca pe o cruce pe care trebuie sa o duca toata viata, de dragul copiilor, de frica singuratatii si din alte motive egoiste care nu au nimic de-a face cu iubirea si devotamentul fata de un singur partener.

N-ar fi frumos  sa ne dedicam 100% persoanei alaturi de care am decis sa ne petrecem restul vietii si sa investim mai mult in relatia de cuplu, astfel incat sa primim si sa oferim satisfactie emotionala, spirituala si fizica?
 

Intalneste cei mai interesanti baieti si cele mai frumoase fete din Romania si din strainatate. Nu ezita sa-ti gasesti si tu fericirea cu ajutorul sistemului de dating online. Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului